Új tudományos bizonyíték a mesterséges édesítőszerek negatív hatásaira

Egy nemrégiben a neves tudományos folyóiratban a Nature-ben megjelent új tanulmány erős korrelációt vél felfedezni a mesterséges édesítőszerek és a diabétesz kialakulása között. A tanulmány állítja, hogy az egereken végzett kísérletek alapján úgy tűnik erős bizonyítékot találtak arra, hogy a mesterséges édesítőszerek glükóz intoleranciát váltanak ki az egerekben azáltal, hogy az emésztőrendszeri természetes baktériumokban szerkezeti és funkcionális elváltozásokat idéznek elő.

afpsweet19n

A kutatók 10 hetes egerek ivóvízébe adagoltak széles körben elérhető édesítőszereket, mint aszparatám, szacharin, és szukralózt. A teszt 11 hete alatt a vizsgált csoportok alanyainak többsége Glükóz-intoleranciát fejlesztett ki. A Szacharin hatása volt a legerőteljesebb, ezt követte a szukralóz majd az aszparatám.

A csapat azt teorizálta, hogy mivel a mesterséges édesítőszerek nagy része csak áthalad a szervezeten, ezért ezekért a káros hatásokért az emésztőbaktériumok felelnek. Annak érdekében hogy a felvetésüket leteszteljék, az egereknek antibiotikumokat adtak. Az eredmények négy héttel a kezdés után már magukért beszéltek, valóban az emésztőrendszeri baktériumok feleltek az elváltozásért.

Azért hogy ellenőrizzék azt, hogy valóban a baktériumok zavarják meg a vércukorszintet, székletátültetést végeztek az egereken; az édesítőszert kapott egerekből a normál táplálékot kapott egerekbe. Ennek hatására ezek az egerek is mutatták a tüneteket, így biztos, hogy a baktériumokban történ változás okozta a glükóz intoleranciát.

A kutatók ezt követően a baktériumokban történt változásokat szerették volna megvizsgálni. Azt találták, hogy az édesítőszert kapott egerek bélflórájában komoly változások álltak be, több mint 40 funkcionális egység változott meg jelentős mértékben. Ilyen „egységek” koncentrációja jelentősen megnőtt, névlegesen a Clostridiales rendbe és a Bacteroides nemzetségbe tartozó baktériumfajok voltak, amelyekben több faj az elhízáshoz szorosan kapcsolható.

A különböző baktériumtörzsek elszaporodása megemelt energiafelvételt jelent, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet. A kutatók a következőképpen foglalják össze az eredményeiket: „Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a szacharin közvetlenül modulálja az emésztőflóra összetételét és funkcióját diszbiózist idézve elő emlősökben. ”

Eddig természetesen csupán egereken végzett eredményekről volt szó, annek érdekében tehát, hogy kiderüljön vajon az emberi szervezetben is fennállnak-e ezek a hatások, a kutatócsapat 380 önkéntest (44% férfi 56% nő) vizsgált meg akiknek nem volt diabéteszük. A csapat jelentős korrelációkat fedezett fel a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával összefüggésben. Mint az egereknél, a bélbaktériumok összetételében is változások álltak be.

A jelentkezők között akadt olyan akik normál esetben nem fogyasztottak mesterséges édesítőszereket sem olyan élelmet ami ilyen anyagokat tartalmaz. A hét jelentkező (28-36 évesek) egy hétik a megengedett maximális adagot fogyasztotta szacharinból egy héten keresztül, és ezalatt a periódus alatt vizsgálták a glükóz toleranciát. Mindössze egy héttel a kezdés után a hét jelentkezőből négy már gyengébb glikémiás reakciókat mutattak.

A kutatók székletmintákat vettek azoktól akikben negatív hatásokat váltott ki a mesterséges édesítőszer fogyasztás. Ezt a székletmintát aztán átültették egerekbe hogy kiderüljön, vajon jelentkeznek-e az egyébként előtte egészséges egerekben az embereknél megfigyelt hatások. Az eredmény szintén gyenge glükóztolerancia volt, és a bélbaktérium flóra megváltozása volt. Ezzel a csapat egyértelműen bebizonyította, hogy a bélbaktériumflórának jelentős szerepe van a mesterséges édesítőszerek negatív hatásainak érvényesítésében.

Az eredeti tanulmány a http://www.greenmedinfo.com/article/artificial-sweeteners-induce-glucose-intolerance-altering-gut-microbiota címen található!

Forrás: wakingtimes.comnyomán fordította SzabadonÉbredők