Hogyan szabaduljunk meg a félelmektől

A félelem mindig a háttérben tart. Meggyőz minket arról, hogy nem tudjuk elérni a céljainkat, a vágyainkat, arra tanít hogy maradjunk csendben, és szeparál minket a szeretteinktől. A félelemnek páratlan képessége van arra hogy megdermesszen minket, és teljes bénultságban hagyjon. A félelem miatt gyakran meg sem próbálkozunk azzal amit egyébként meg szeretnénk csinálni, és ezáltal nem éljük azt az életet, amit egyébként élhetnénk; egy teljesebb és jobb életet.

Félelem

A dolgok amiktől félünk a legkülönbözőbb dolgok lehetnek, de a reakcióink nagyjából ugyanazok – izzadni kezd a tenyerünk, kiszárad a szánk, és görcsberándul a gyomrunk – és bármit megtennénk, meghoznánk bármilyen áldozatot azért, hogy ne érezzük ezt. Hányszor fordult már elő az életben az, hogy nem éltél egy lehetőséggel, sőt nemet mondtál egy kapcsolatra mert túlságosan féltél attól, hogy belevágj?

A félelem alapvetően nem egy rossz dolog. Ez az ösztön a túlélésünket hivatott szolgálni, az olyan félelmek mint a tűztől való félelem megóv az égési sérülésektől, az a félelem amit egy szakadék szélén érzünk szintén protektív mert arra késztet, hogy lépjünk hátrébb és így nem zuhanunk a mélybe. Azonban a tartós félelmek már károsak mert ezek azok amik megakadályoznak abban, hogy egy olyan életet élj amelyről álmodsz. Dr. Henry Cloud pszichológus öt aktív lépést javasol amik segítségével legyőzhetők a félelmek amik irányítanak bennünket; a másokkal való kapcsolatteremtés, rendszer felépítése, relaxációs technikák elsajátítása, és egy spirituális életmód kifejlesztése valamint a félelmekkel való szembenézés.

Kapcsolatteremtés
Minden félelem, legyen az nagy vagy kicsi sokkal nagyobbnak tűnik ha egyedül nézünk vele szembe. Találj egy olyan barátot akiben megbízol és mondd el neki azt ami bánt téged. Megvan bennünk a hajlam, hogy ne mondjuk el a másiknak azt amit érzünk, különösen ha a félelmeinkről van szó, mert attól tartunk, hogy az illető így kevesebbnek fog tartani, vagy hogy kinevet, vagy hogy egyszerűen csak rosszabb lesz tőle a helyzet. De ne dőljünk be ezeknek a félelmeknek, és beszéljünk róla valakinek akiben megbízunk, egy családtagnak, vagy egy jó barátnak. Talán segíthetnek más nézőpontba helyezni azt amitől félsz, és melletted fognak állni amikor a félelmeiddel szembe kell nézz.

Építs rendszert
Ha egy új helyzetről van szó amit nem ismersz, Dr. Cloud azt javasolja hogy vigyél rendszert az életedbe. Ha például edzünk, akkor csináljuk az edzésünket minden nap ugyanabban az időben, ha egy baráttal találkozunk, akkor minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban találkozzatok. A rendszerezettség a biztonságérzetet kölcsönzi mert tudjuk hogy mire számíthatunk. A megszokott az kényelmes. Ha irányítod azt amit tudsz, az egy jó kiindulópontot ad arra hogy szembenézz azzal amit nem tudsz irányítani.

Tanulj relaxációs gyakorlatokat.
Ha a félelem szabályozás nélkül csak növekszik akkor nagyon könnyen egészségügyi problémákat is okozhat. Ha ez a helyzet – de ha még nem, akkor sem árt – akkor érdemes elsajátítani néhány egyszerű relaxációs gyakorlatot. Ezek a gyakorltok segítenek abban, hogy fizikailag is készen állj arra hogy kihívással szembenézz. Rengeteg technika található az interneten és mindenkinek más válik be, ezért itt nem tudunk olyan technikát bemutatni ami mindenkinek egyformán működik. Egy google keresés általában ilyen technikák tömkelegét hozza fel.

Spirituális élet
A krízishelyzetek idején a spirituális igazságok komoly biztonságérzetet nyújthatnak. Biztonságot nyújtanak de legelső sorban okot adnak a reményre. A meditációk és az egyéb spirituális gyakorlatok fizikailag, míg a különböző tanítások nem fizikai szinteken készítenek fel minket a félelmekkel való szembenézésre.

Nézz szembe a félelmekkel.
Végül előbb, vagy utóbb szembe kell nézzünk a félelmekkel. Fontos megjegyezni hogy egy félelem lehet jó is bizonyos helyzetben, máskor viszont lehet káros. A félelemnek –legyen az akármivel kapcsolatos– mindenekelőtt a javadat kell szolgálnia. Ha a veszély mentális akkor ebben az esetben megtenni azt amitől félsz a lehető legjobb cselekedet. Ez ugyanis erősíti az önbizalmat és gyengíti a félelmet. Ne felejtsük el hogy a legkönnyebben úgy nézhetünk szembe a félelmekkel, ha lépésről lépésre haladunk. Ha például az egyik félelmed az, hogy közönség előtt beszélj (ami a legtöbbünkben közös félelem) akkor a következő alkalomkor ne próbálj meg egy egész szobányi ember előtt felkonferálni valamit, de nagyon fontos, hogy valami kisebbet tegyél. Beszélj például a barátaid előtt, vagy a szélesebb ismerősi körödben, valami kötetlenebb helyen. A félelmekkel való szembenézés mindig egy folyamat.

Még egy dolog van amit meg kell említeni, ez pedig az első lépés amit mindenkinek meg kell tennie. Az első lépés hogy felismered azt hogy az adott félelem létezik; meg kell nevezned a félelmet ahhoz, hogy változtatni tudj a dolgon. Ha például nem merünk párkapcsolatokat kialakítani, az nem elég! Miért nem merjük ezt megtenni? Nincs elég önbizalmunk, vagy nem bízunk az emberekben? Ez egy sarkított példa de mindenki tudja hogy mire gondolok. De a legfontosabb az hogy felismerjük, és kijelentjük, hogy igen, ez a félelem létezik. Mert mindenki hallotta már az ismerősét azt mondani; „áh jobb nekem egyedül”, pedig valójában arra gondolt, „félek belekezdeni”. Sokan tagadják hogy félnek, és ez a legnagyobb baj. Ha másnak nem is, de önmagunknak valljuk be, hogy félünk bizonyos helyzetektől.

A félelmet el kell utasítani, és küzdeni kell ellene. Senki se gondolja azt, hogy csak úgy varázsütésszerűen megszabadulhat ettől a bénító érzelemtől. Ez egy aktív munka, és gyakran sok energiát emészt fel. De nincs értékesebb dolog mint amit a félelmektől való megszabadulás adhat; ez pedig a szabadság.