A sebezhetőség ereje – Élj „teljes szívvel!”

A spirituális öntudatra ébredésre nincs általános recept, mindenkinél más időben és módon következik be. Brene Brown, a Bátraké a boldogság című könyv szerzője kiváló, szórakoztató és szívbemarkolóan őszinte TED előadása a sebezhetőségünk fényében vizsgálja a szeretet, boldogság és a hála érzését.

live-in-your-heart

Brene Brown szociális munkásból vált az érzékelések és kapcsolatok vizsgálásával foglalkozó kutatóvá. Történeteket gyűjt, hogy azokat tanulmányozva leszűrt tapasztalataival együtt visszaadhassa őket nekünk. Ahogy fogalmaz: „A történetek olyan adatok, amelyeknek lelkük van.”

Kapcsolataink adnak értelmet és jelentést életünknek. Azonban él bennünk egy mély szégyen és félelem érzet, hogy van bennünk valami, amiről ha mások tudomást szereznek, akkor érdemtelenné válunk a kapcsolatra: Félünk, hogy nem érdemeljük meg azt a kapcsolatot. A nélkülözhetetlen megerősítés: Megérdemlem című írásomban korábban én is érintettem ezt a kérdést, és tapasztalataim is arról árulkodnak, hogy álmaink valóra váltásának legnagyobb akadálya legtöbbször az, hogy nem hisszük el: megérdemeljük azt, amire vágyunk.

„Minél jobban félünk, annál sebezhetőbbek vagyunk. És minél sebezhetőbbek vagyunk, annál jobban félünk.”

Brown az összegyűjtött történetekből kiválogatta azokat, amelyeknek főszereplői abban a meggyőződésben élnek, hogy érdemesek arra, amit megkaptak, és elnevezte őket „Teljes szívvel élőknek”. Az ő történeteik alapján összegyűjtötte azokat a jellemzőket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy Te is teljes szívvel tudd élni mindennapjaidat:

1. Nem tudsz másokkal együtt érezni, amíg nem tudsz önmagadhoz kedves lenni.
2. Képesnek kell lemondanod arról: milyennek kellene lenned, azért, hogy önmagad lehess.
3. Fogadd el, hogy sérülhetsz! Pont az, ami sebezhetővé tesz, az tesz széppé is.
4. A sebezhetőség se nem kényelmes, se nem kínzó tapasztalat. Egyszerűen szükséges.
5. Késznek kell lenned, hogy megtegyél bizonyos dolgokat, energiát fektess egy kapcsolatba, még akkor is, ha nincs garancia arra, hogy megtérül a befektetett időd és energiád.

A sebezhetőség egyben a gyökere az örömnek, a kreativitásnak, a valahová tartozásnak és a szeretetnek is. Tudomásul kell vennünk, hogy egy sebezhető világban élünk, amiben nem lehet csak a negatív érzéseket kizárni vagy tompítani. Az ördögi körbe akkor sétálunk bele, amikor eltompítjuk az érzelmi életünket: Mivel nem csak a rossz érzéseket, hanem az öröm, boldogság és hála érzését is eltompítjuk magunkban, ami által pedig rosszul érezzük magunkat.

Brown megvizsgálta, miként és hogyan tompítunk:
1. A bizonytalan dolgokat biztosnak látjuk.
2. A vallásból, ami régen a misztériumba és a hitbe vetett nagy bizalom volt, mára bizonyosságok állítása lett: Nekem van igazam, neked pedig nincs.
3. A tökéletesre törekszünk, ami viszont illúzió.
4. Úgy teszünk, mintha cselekedeteink nem lennének hatással mások életére.

Érzelmeid tompítása helyett tehát összpontosíts arra, hogy: „Elég vagyok.” Ugyanis ha ezt érzed, elkezdesz befelé figyelni, kedvesebb és gyöngédebb leszel mind másokkal, mind pedig önmagaddal szemben. Ne félj tehát attól, hogy sebezhetővé válsz, hiszen ez csak azt jelenti, hogy élsz! Szeress teljes szívedből, hogy mindennapjaidat a boldogság, hála és öröm tudja kitölteni.

 

Forrás: Szerző: Ábrahám-Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok
 TED