A negatív gondolatok megtörése: Öt lépés a pozitivitás felé

A negatív mentalitásból nehéz kitörni. Amikor negatív gondolatok csapdájába esünk, nehéz derűsen, pozitívan gondolkodni, főleg akkor ha a negatív gondolatok mellé rossz közérzet társul ami általában jellemző. Természetesen minden érzelem normális, de van amikor egy sokáig elhúzódó negatív ciklus már ártalmassá válik, és ekkor meg kell szabadulni a negativitás láncaitól. Kis gyakorlással felfedezheted, hogy milyen időszakokban vagy körülmények között van tendenciád arra, hogy negatívan gondolkodj, és ekkor megteheted azokat a lépéseket amivel megtörheted a negatív gondolatmintázatokat.

03feb2011

Amire szükséged lesz csupán egy notesz és elhatározás.

Első lépés: írd le hogy mikor vannak negatív gondolataid. Figyelj oda a kontextusra, a napszakra, a tartózkodási helyedre, a történésekre. Készíts róla egy naplóbejegyzést. Ezek később fontosak lesznek hogy kiderüljön, hogy a negatív gondolatok felbukkanása mintázatot követ-e vagy sem. Ha kiderül hogy negatív mentalitásod van mielőtt például munkába mennél, akkor ez az az időpont amikor stratégiákat kell alkalmazni ennek megtörésére.

Második lépés: Keress a mintázatokat a negatív gondolatmenetedben, kutasd fel a kiváltó okokat. Figyel különlegesen az általánosításokra, vagy az abszolútumokra. Az általánosítások azok állítások amiket minden szituációra használsz. Ilyen általánosításokra gondolok itt, mint például „Épp most szakítottam a párommal, Minden kapcsolatom halálra van ítélve”. Itt kimondatlanul azt állítjuk, hogy nem lehet boldog kapcsolatunk, de ez nem így van! Az abszolútumok pedig a negatív mentalitás másik manifesztációja, olyan állítások melyek csak két lehetőséget engednek meg, vagy ez, vagy az. Például, „Vagy jól végzem a munkámat, vagy pedig alkalmatlan vagyok ha elkövetek egy hibát” – ez abszolútumokban való gondolkodás.

Harmadik lépés: Küzdj a negatív gondolatok és gondolatmintázatok ellen. Miután felfedezted azt, hogy mikor bukkannak fel a negatív gondolatmenetek, fejen, vagy akár a naplódban tételesen vezesd le, hogy a negatív gondolataid mellett és ellene milyen pontok szólnak. Fontos, hogy próbálj meg objektív maradni eközben. Ha nem tudsz akkor beszéld meg valakivel, hogy Ő hogy látja az adott szituációt, valakivel akiben megbízol. Ez a cselekedet realizmust hoz a negatív mentalitáshoz azáltal hogy mérlegeled a dolgokat.

Negyedik lépés: Helyettesítsd a negatív gondolatokat pozitívakkal. Találd meg a dolgok pozitív oldalát és részesítsd őket előnyben. Természetes, hogy bizonyos szituációkban feldúltnak érezzük magunkat. Mint például ha a főnököd megrovásban részesít, természetes, hogy kicsit feldúltak leszünk, de ne essünk bele a negatív mentalitás spiráljába; a megrovás tényére úgy is lehet tekinteni mint egy tanulási lehetőségre. A főnököd kritikája akár a munkavégzésed hatékonyságának növeléséhez is felhasználható.

Ötödik lépés: Gyakorold a negatív gondolatok megváltoztatását. Amikor a fejedben felbukkan egy negatív gondolat, akkor helyezd a dolgot más nézőpontba, és változtasd pozitívra. Gyakorlással ez egyre könnyebb lesz, és idővel már automatikusan fog menni a gátló gondolatok átalakítása olyanokka amik felemelőbbek.

Ne feledjük, nem fog egyik pillanatról a másikra menni. Ez mind munkát és energiát követel. De sokkal kevesebbet mint amit a negatív mentalitás kiszipolyoz belőlünk. Maradjuk pozitívak és nézd a dolgok jó oldalát.

everydaylife.globalpost.com nyomán SzabadonÉbredők