Mit adott Tesla a világnak? – A tudós legfontosabb tíz találmánya.

 

1Nikola Tesla végre kezdi felkelteni a figyelmet. Hetven évvel a tudós halála után, a todósok és laikusok is egyaránt kezdenek Tesláról és munkájáról beszélni. Vajon ki volt ő? Csak egy őrült aki áltudományával lett híres, vagy egy komoly tudós aki a legnagyobb elmék közé tartozott?

Tudjuk róla, hogy a kor energiabrókerei erősen támadták Teslát legfőképpen Thomas Edison, akiről manapság azt tanítják az iskolában, hogy egy zseni volt. J.P. Morgan is célkeresztbe vette, csak úgy mint más üzletemberek, feltalálók, és tudósok. Tesla 1934 Január 7.-ei halálakor az amerikai egyesült államok kormányszervei behatoltak Tesla laboratóriumába, és lefoglalták a kéziratait, gépeit, gyakorlatilag mindent amit találtak és ami mozdítható volt. Az információ-szabadság törvény értelmében az FBI Teslával kapcsolatos anyagának egy részét közzétette. Ezeket a cikk végén lehet elolvasni angol nyelven, a további 40 oldalas pdf pedig letölthető a honlapunkról.

De mégis mit adott Tesla – az ember, aki magányosan, és szegénységben hunyt el – a világnak. Jobbá vagy rosszabbá tette a világot, ez nézőpont kérdése, de akárhogy is, kétségtelenül átformálta a világot úgy, ahogy még talán senki a világon.

1

A váltakozó áram – itt kezdődött el minden.
Ez volt az ami elindította a manapság az áramok harcának nevezett háborút Tesla és Edison között. Edison víziója, hogy egyenáramot használjunk, nem volt elég hatékony; nagy távolságokon ugyanis veszteséges volt az áram vezetékeken való továbbítása. Ráadásul az egyenáramú motorok kommutátoránál veszélyes szikrázást okozott amit Tesla kritizált. Véleménye szerint jobb lenne ha váltakozó áramot használnánk, ez nagy távolságokon is kis veszteséggel továbbítható, és nincsenek szikrák sem ami tűzveszélyt jelentene. Edison azonban minden áron az Ő saját vízióját akarta megvalósítani, ezért rendszeresen nyilvánosan lejáratta Teslát és az ötletét. Nem egyszer Edison, hogy bemutassa a laikus tömegnek –hiszen akkoriban semmit sem tudott az egyszeri ember az áramról– hogy Tesla váltóárama életveszélyes, ennek szemléltetésére pedig nyilvánosan állatokat csapatott agyon váltóárammal, hogy maga mellé állítsa a közvéleményt. Edison a világnak gyakorlatilag az elektromos széket adta, míg Tesla a biztonságosságot és hatékonyságot ajánlotta ezalatt, és olyan technológiát fejlesztett ki a váltakozó áramra alapozva, amit manapság is minden háztartásban alkalmaznak. Tesla Edison lejáratási kampányára azzal válaszolt, hogy nyilvánosan nagyfeszültséget vezetett át a testén amivel egy fényforrást üzemeltetett.

1Fény – Természetesen nem Tesla találta fel a fényt magát, de feltalált egy manapság is használatos fényforrást. Ezeknek a modern verzióival találkozunk az irodákban, csarnokokban, és Las Vegas utcáin is. Tesla volt aki feltalálta a fluoreszens lámpát, amit manapság –tévesen– neoncsőnek nevezünk. Tesla volt az első aki megalkotta a neonvilágítást is. Tesla a piacon üvegcsöveket vásárolt amit aztán meghajlított oly módon, hogy híres tudósok neveire hasonlítson, a csőbe gázt vezetett és a csőben levő gázt gerjesztette aminek hatására a gáz világítani kezdett. Ezek voltak az első neoncsövek. Tesla a laboratóriumában a fluoreszens lámpa hivatalos feltalálása előtt már jó 40 évvel ezt a rendszert használta.

Röntgen – Az 1800-as években az elektromágneses ionizáló sugárzást erősen kutatták a kor tudósai. Tesla azonban szinte az egész elektromágneses spektrumot végigzongorázta. Mindent a Kirlian fényképezés elődjétől kezdve a manapság használt diagnosztikai eszközökig sok mindent feltalált. A manapság használt diagnosztikai eljárások formálásában Tesla nagy szerepet játszott a találmányai által. A röntgensugárzás diagnosztikára való használatának ötlete, mint minden más ötlete is abból a hitéből fakadt, hogy minden ami az Univerzum megértéséhez szükséges, az körülöttünk van, de az elménket kell használni ahhoz, hogy valódi eszközöket építsünk.

1Rádió – Sokan úgy tudják, hogy Guglielmo Marconi volt az aki feltalálta a rádiót. De a legfelsőbb bíróság 1943-ban végül nem Marconinak adta a szabadalom jogát, hanem Teslának, aki jóval Marconi kiadott szabadalmát megelőzően már demonstrálta a rádió gyakorlati alkalmazását. A rádióhoz kell egy adó és egy vevőberendezés amit Tesla már 1893-ban bemutatott a National Electric Light Association előtt, jóval Marconit megelőzően. 1897-ben Tesla benyújtott két szabadalmat is s US 645576, és US 649621. De a szabadalmi hivatal 1904-ben visszautasította Tesla beadványát és Merconiét részesítette előnyben. Ez részben valószínűleg Marconi anyagi hátterének tudható be, és a szponzoraik között voltak Tesla ellenségei is; Andrew Carnegie és Thomas Edison.

Távirányítás – Ez a találmány a rádió természetes mellékágaként jött létre. Tesla 1898-ban demonstrálta a távirányítást a gyakorlatban egy model hajón. A hajót rádiójelekkel irányított kapcsolókkal vezérelte. Ezt a technológiát sokáig nem használták, viszont a második világháború idején a németek kiaknázták a lehetőségeit, ugyanis távirányítású tankokat állítottak szolgálatba.

1

A váltóáramú motor – Tesla találmányát népszerűsíti egy Amerikai autóipari vállalat ami magán viseli feltalálója nevét; a Tesla Motors. A technikai specifikációk túlmutatnak ennek a cikknek a tartalmán, de elégséges azt mondani, hogy az eredeti 1930-as találmánya, megváltoztatta a világ arculatát, és korábbi alkalmazása megmenthette volna a világot a Big Oil karmai körül. Az elektromos motort szinte mindenhol megtaláljuk, a háztartásban, az iparban is egyaránt, alkalmazzák porszívókban, fúrókban, ventillátorokban és kompresszorokban. Az elektromos motor napjaink alapvető kellékei a mindennapjainkban, még akkor is ha ez nem tudatosul bennünk amikor használjuk.

Robotika – Tesla kijelentette hogy „Én minden cselekedetemmel eddig, és jelenleg is azt bizonyítottam, hogy nem vagyok egyéb, mint egy automatikus rendszer ami pusztán csak a külső hatásokra reagál” Teslában tehát megfogant a robot koncepciója. Tesla kijelentette hogy az emberi replikáknak bizonyos mértékben korlátozottnak kell lenniük, növekedésben és szaporodásban egyaránt. Egy olyan világról álmodott, amiben az embereket intelligens gépek veszik körül. Szenzorokkal felszerelt okos autókról is készített terveket.

Lézer – Tesala lézere a példa arra, hogy a gonosz és a jó miként fér meg egy koponya alatt egymás mellett. A lézerek a műtéteket tagadhatatlanul a jobb irányba formálták, és a jelenlegi digitális médiának az alapját képezik. De ezzel a lépéssel a sci-fi területére is betévedtünk; a lézer mint fegyver gyakorlati alkalmazását több helyen kutatták és kifejlesztették.

1Vezeték nélküli kommunikáció és energiatovábbítás – Ez utóbbi kettő volt az energiaóriásoknak az utolsó csepp a pohárban; mi hasznot hozna az energia olyan továbbítása amit nem lehet mérni? Ingyen? Soha! J.P. Morgan támogatta Teslát abban hogy építsen egy tornyot azért, hogy az Univerzum természetes frekvenciáját használva továbbítson adatot, beleértve az információ széles választékát képekben, hang üzenetekben, és szövegben. Ez lett volna a világon az első vezeték nélküli kommunikációs eszköze. Azonban a technológia alkalmas lett volna arra is, hogy vezeték nélkül továbbítson energiát a világ bármely pontjára, ahol bárki által –ha rendelkezik a megfelelő technológiával– kiaknázható lett volna. És ennek a történetnek tudjuk mi lett a vége. J.P Morgan mikor tudomást szerzett erről, leromboltatta a tornyot, és megvonta Teslától a támogatást.

Teslának valószínűleg még rengeteg találmánya porosodik az FBI falai között. Csak szemügyre kell venni azokat a szabadalmakat amiket benyújtott, és máris kialakul egy kép arról, hogy mit akart a világnak adni.

Tesla dokumentumok amit az FBI nyilvánosságra hozott.

Tesla dokumentumok amit az FBI nyilvánosságra hozott. 1-249 oldal

A többi 40 oldal:
http://vault.fbi.gov/nikola-tesla/nikola-tesla-part-01-of-01-1/view

 

Ennek a cikknek a tartalma, szerzői jogvédelem alatt áll. Másolása, vagy másik weboldalon való publikálása csak a szerző előzetes írásbeli engedélyével lehetséges!