Miért lehet hasznos a finomenergiák érzékelését megtanulni, megérteni?

Sokan kételkednek a szemmel nem látható energiák létezésében, mások képesek érzékelni az úgynevezett finomenergiákat az emberi testben vagy akörül. A finomenergiák rendszerére ősi gyógyító és tudatfejlesztő módszerek, köztük például harcművészeti ágak is épülnek. Egész világunk folytonosan áramló energiából áll, és ezek közül jó néhány nem látható (például a rádióhullámok), miért pont az emberi test lenne ez alól kivétel?

A látás manapság kissé túlértékelt érzékelési módunk – az információ 90 százalékát a látás útján szerezzük, a maradék 10 százalékon osztozik a hallásunk, a szaglásunk, az érintés-tapintás és az ízérzékelés.

86

Csoda-e, ha hajlamosak vagyunk arra, hogy a szemünk által felfogható információkban bízzunk és csak azt higgyük el, amit látunk? Ami pedig ezen a tartományon kívül esik, azt automatikusan a megmagyarázhatatlan csoda vagy éppen a szemfényvesztés kategóriájába soroljuk be, holott néhány esetben pontosan olyan dolgokról van szó, amelyeket nem a látással vagy a másik négy érzékszervünkkel tudunk érzékelni, hanem valami más segítségével.

Ilyenek az úgynevezett finomenergiák, amelyek átszövik és behálózzák az emberi testet is és amelyeket jó néhány ősi gyógyító rendszer, köztük a hagyományos kínai orvoslás és az indiai ájurvéda is ismer és fel is használja működésüket a gyógyításban. Közismertebb néven életerőnek, pránának vagy csínek is hívják ezeket a szemnek láthatatlan, „finom”, vagyis szubtilis energiákat, amelyek meghatározott útvonalakon, energiacsatornákon keresztül áramlanak a testben, ellátva az összes szervet és sejtet a nélkülözhetetlen életerővel. A testet behálózó energiapályák a meridiánok (kínai) vagy a nádik (indiai), amelyek meghatározott pontjain a képzett gyógyítónak lehetősége van a fáradt, diszharmonikus energiát eltávolítani, illetve gyógyító energiát betölteni a rendszerbe (erre épül például a számtalan betegség esetében hatásosnak bizonyult akupunktúra).

Velünk született adottság-e az, ha valaki képes érzékelni ezeket a finom energiavonalakat?

Részben igen, de sokkal inkább tanulható érzékelésről van szó, ugyanúgy, mint ahogy a hagyományos 5 érzékszervet is lehet fejleszteni, magasabb szintre emelni az érzékelésünket. Az egész testünkkel és a tudatunkkal is képesek vagyunk erre a kifinomult érzékelésre, ám leginkább a tenyér, a kéz és az ujjak területén alakítható ki ez az erőteljes érzékelési zóna, ami nem véletlen, hiszen itt számtalan energiacsatorna fut össze, a kínai rendszer szerint minden egyes ujjunk végén két-két meridán találkozik a 12 fő meridiánból.

Miért lehet hasznos a finomenergiák érzékelését megtanulni, megérteni?

Mert ezek segítségével sokkal több mindent felfoghatunk a külvilágból érkező jelekből és megérthetünk önmagunkból is. Ezeknek az energiáknak a természete is az áramlás, a folytonos változás – bizonyos okokból azonban blokkok keletkezhetnek a rendszerben, így az energia lelassul vagy éppen megakad, egy idő után pedig nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű energia az adott területre. Ez pszichés vagy testi betegségek, más rendellenességek kialakulásához vezet hosszú távon. Mivel a betegségek először ezeknek az energiáknak a szintjén mutatkoznak meg, aki tud belőlük olvasni, még azelőtt elkezdhet cselekedni, mielőtt komolyabb baj alakulna ki. Vagyis nagyon fontos szerep jut a finomenergiák érzékelésének az egészség és a harmónia fenntartásában.

Ennek a sajátos belső érzékelésnek a kifejlesztéséhez számtalan segítségünk van a már említett akupunktúra és akupresszúra megismerésétől kezdve a jóga, a csi kung, a tai chi gyakorlásán keresztül bizonyos meditációs módszerekig.

Fotók: SXC

Kolontár Elvira természetgyógyász, spirituális tanácsadó
www.hazateres.net.