Kiszivárgott jelentések szerint a megengedett 16-szorosa a sugárzás az Ukrajnai atomerőmű környéken !

 

Az Ukrajnai Zaporizhia Nukleáris erőműben radioaktív szivárgást fedeztek fel az Reuters nemrég megjelent tudósítása szerint.


Európa legnagyobb atomerőművével kapcsolatban megint hazudtak, de a kiszivárgott jelentések szerint már a megengedett 16-szorosa a sugárzás a környéken !

atom
Zaporozhskaya nuclear plant (Photo from www.npp.zp.ua)

 

A Zaporizhia erőmű Európa egyik legnagyobb atomerőművének számít. Az ország katasztrófavédelmi jelentéséből származó információk szerint a sugárzási szint 16,8 szeresen a jelenlegi elfogadott normának. – írja a Reuters A LifeNews hírportál leközölt egy kiszivárogtatott jelentést mely tagadja az erőmű illetékesei által tett kijelentést, miszerint a sugárzási szint az erőműben a háttérsugárzással egyenértékű volt a Vasárnapi incidenst követően.

A Reuters jelenleg is a hír megerősítésén dolgozik.

Vasárnap a reaktor automatikusan leállt egy kisebb hiba miatt, és ez már az elmúlt hetek második leállása volt. A reaktor a megszokott 40 százalékos teljesítményen dolgozott, –olvasható az erőmű hivatalos honlapján– ami hozzátette, hogy a létesítménynél a sugárzási 8-12 mikroröntgen óránként. A hibát később kijavították, áll a jelentésekben és a meghibásodott egységet. Hatos számú reaktorblokk, újra üzembe helyezték.

November 28.-án a Zaporizhia Erőmű hármas blokkját majdnem egy teljes hétig le kellett állítani. A hibát egy rövidzárlat okozta amit öt nappal az incidens után közölt Arseny Yatsenyuk Ukrán miniszterelnök az új kabinetjének első gyűlésén.

A Zaporizhia erőmű egyike a négy legnagyobb erőműveknek amik együttesen szolgálják ki Ukrajna energiaigényének oroszlánrészét. Egyedül a Zaporizhia erőmű, ami Európa legnagyobb atomerőművének tekinthető, az ország egyötödét látja el energiával. A világviszonyletban ez az erőmű az ötödik legnagyobbnak minősül.

Forrás: rt.com