Ki dönti el, hogy mi hiteles és mi nem az? – hazugságvizsgáló az interneten

 

Kiszűrhetőek lesznek az Internetes hazugságok?- vagy más a cél?

1075296_704733776214790_1695110489_n

A Pheme európai uniós projekt keretében arra a kérdésre keresik a kutatók a választ, hogy mennyire megbízhatóak a közösségi médián keresztül terjesztett információk.

A 2014 eleje óta tartó és három évre szóló Pheme programban a MODUL Egyetem munkatársai vesznek részt, akiknek angol, német, svájci, bolgár, spanyol és kenyai kollégáik segítenek. A tudósok a helyes információknak a hazugságoktól és félrevezető adatoktól való megkülönböztetésére többek között nyelvészeti és grafikus módszereket alkalmaznak, s azokat ötvözik a Big Data-elemzésekhez használt technológiákkal.

A szakértők célja egy olyan hazugságvizsgáló eljárás kifejlesztése, amely a közösségi médián keresztül terjesztett hírek esetében alkalmazható. (elvileg)

…a hagyományos média – függetlenül attól, hogy digitális vagy analóg – kezdi elveszíteni a tájékoztatásban betöltött pozícióját. Ezt a szerepet egyre inkább a felhasználók veszik át, akik egyre több információt terjesztenek egyre nagyobb sebességgel. Az ilyen módon felkapott témák pedig komoly kihívások elé állítják mind a cégeket, mind pedig a kormányokat. – de ki dönti el, hogy mi hiteles és mi nem az???

A kutatócsoport a találgatások, a hamis és a félrevezető információk azonosítására, valamint a közösségi vitákra akar összpontosítani. Az, hogy milyen hír melyik kategóriába tartozik, nagy mértékben attól függ, hogy milyen minőségű információt tartalmaz, illetve milyen dolgokkal hozható összefüggésbe. A hosszú távú cél a hazugságok, a félretájékoztatások és a találgatások automatikus kiszűrése.

Végül kiértékelik azt is, hogy egy információ miként terjed, ki és milyen módon jut hozzá bizonyos adatokhoz, továbbá azt is, hogy mikor és kinek küldi tovább.