Jószerencse vagy balszerencse? Élj ítélkezés nélkül!

Egy indián faluban élt egy szegény öreg indián, de mindenki irigy volt rá, mert volt egy csodaszép fehér lova. Egy reggel nem találta a lovát az istállóban. Összegyűlt az egész falu, és az indiánok azt mondták: „Micsoda balszerencse!” Az öregember azt felelte: „Majd meglátjuk! Nem tudom, hogy ez szerencsétlenség-e vagy áldás, mert nem tudom, mi következik.” A többiek kinevették az öreget. Ám a ló 15 nap múlva visszajött, mert nem ellopták, hanem kitört a vadonba, ráadásul 12 vadlovat is magával hozott.

011

Újból összegyűltek az emberek, és azt mondták: „Igazad volt! Tényleg áldás lett belőle.”
Az öregember azt felelte: „Majd meglátjuk!” Az öregembernek egyetlen fia volt, aki elkezdte betörni a vadlovakat. Már egy hét múlva leesett a lóról, és eltörte a lábát. Az indiánok újból összegyűltek és ítélkeztek: „Igazad volt, szerencsétlenséget hozott. Az egyetlen fiad most leesett a lóról, pedig ő volt a támaszod öregségedre. Most szegényebb vagy, mint azelőtt bármikor.” Az öregember így válaszolt: „Majd meglátjuk!”

Úgy történt, hogy az indián törzs kiásta a csatabárdot és háborúba keveredett. A vidék minden fiatal férfijét elvitték katonának. Csak az öregember fia maradt otthon, mivel eltört a lába. Siránkozás töltötte be az egész vidéket, mert ezt a háborút nem lehetett megnyerni, és mindenki tudta, hogy a legtöbb fiatal férfi nem fog hazatérni.

Az emberek elmentek az öreghez, és azt mondták: „Igazad volt, neked áldás lett belőle!” Az öregember azt felelte: „Nem hagytok fel az ítélkezéssel. Minden, ami van, az van. Behívták a fiaitokat a hadseregbe, az én fiamat pedig nem hívták be. Csak az egész tudja, hogy ez áldás-e vagy szerencsétlenség.
Soha ne ítélkezzetek!
Biztosan Te is tapasztaltad már, hogy egy csomó minden csak utólag nyer értelmet és akkor derül ki, hogy egy adott esemény akkor és ott miért is történt. A boldog élet titkaként is szokták emlegetni az elfogadást, a bizalommal teli életet, a hitet abban, hogy minden a helyén van és minden rendben van úgy, ahogy van. Ez az „Élj a jelenben!” tanítás lényege, az „itt és most” tökéletes elfogadása. Van úgy, hogy nem látszik egyből, de érdemes hinnünk abban, hogy minden helyzet és minden tapasztalás a javunkat szolgálja.

Valóra váltó tipp:

Próbáld ki, hogy egy napig nem ítélkezel! Dönts el, hogy elfogadó, bizalommal teli hozzáállást veszel fel és ne hagyd magad kizökkenteni belső nyugalmadból! Azon se aggódj, ha nem sikerül tökéletesre a küldetés és azon kapod magad, hogy már megint jó vagy rossz (jószerencse vagy balszerencse) kategóriába soroltál dolgokat, helyzeteket, embereket! Elő fog fordulni, de minden pici siker számít és ha kitartó vagy, akkor egyre jobban fog menni és Te egyre nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel. A következő idézet is ebben támogat:

„Minden pillanatban megvan a lehetőséged, hogy arra használd az elméd gépezetét, hogy eldöntsd, miként szeretnél válaszolni a veled történő dolgokra, és ezáltal hogyan szeretnéd megélni őket.” (Neale Donald Walsch)

Van az a szemléletmód, amellyel rengeteg aggódnivalót, rágódnivalót, jobb esetben gyorsan múló örömöket gyűjthetünk a fülünk mögötti kis polcra. És van egy sokkal jobb… Óriási terheket vesz le a vállunkról, ha ítélkezés nélkül hagyjuk a dolgokat megtörténni vagy embereket olyannak lenni, amilyenek.

Legyél nyugodtabb, szerezz nagyobb szabadságot azzal, hogy kevesebbet címkézel és egyszerűen csak hittel, bizalommal és szeretettel éled az életed!

Élj szívből, lelkesen, örömmel és tudd, hogy a boldogság nem a körülményektől, hanem a szemléletedtől függ!

Forrás: Teremtomandala.hu