Impresszum

Szerepkör Név Elérhetőség
Admin & főszerkesztő: Rostás Henrietta szabadonebredok@gmail.com
Webmester & hirdetés Ifj. Kuti Imre szabadonebredok.info@gmail.com


Kontributornak jelentkezés, érdekes írások beküldése, jogsértés bejelentése: szabadonebredok@gmail.com


Lássuk kik is azok a szabadon ébredők!

A Szabadon ébredők facebook oldalt 2013-ban indítottam, mert felháborított, hogy egy facebook csoportban, nem lehetett szabadon beszélgetni bármiről. A csoport adminisztrátora kidobta a csoportból azokat az embereket, akik ellent mertek mondani neki, vagy más véleményen voltak, többek között engem is. Úgy gondoltam, az embereknek joguk van a szabad vélemény nyilvánításhoz, tudtommal nem diktatúrában élünk. Abból a csoportból még néhány -szintén kidobott- emberrel tartottuk a kapcsolatot és napi szinten beszélgettünk. El is neveztük magunkat Szabadon Ébredőknek.

Arra gondoltam, mi lenne, ha azokat a témákat, amiről beszélgetünk, mások is láthatnák. Ezért létrehoztam a Szabadon Ébredők facebook oldalt. Mindenféle érdekes írást osztottam meg. Lájkolni kezdték az emberek, majd elkezdtek beszélgetni a posztok alatt. Igen jó kis beszélgetések kerekedtek ki egy-egy ilyen poszt alatt. A Szabadon Ébredők senkit nem akart és akar meggyőzni dolgokról. Csak lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjünk más nézőpontokat, esetleg alternatívákat is. Olyan dolgokról beszélgetni, amiről a főáramú médiában nem, vagy alig beszélnek.

Ahogy nőtt az oldal népszerűsége, úgy éreztem, jó lenne egy blogban ezeket a tartalmakat összegyűjteni, így bárki számára visszakereshetőek, valamint a beszélgetések is visszaolvashatóak. Szóval belevágtam!

Vettem egy domain nevet az egyik szolgáltatónál, és egy tárhelyet.

Néha egy-egy ismerősöm besegített a blog szerkesztésében.

Az oldal témáiból adódóan és az egyre nagyobb népszerűség miatt rengeteg cybertámadás érte az oldalt. Egyik reggel arra ébredtem, hogy minden törlődött az adatbázisból. Fogalmam nem volt, mit csináljak, ilyen szinten nem értettem hozzá. Itt gondoltam azt, hogy jó, akkor ennyi volt…

Ismerőseimnek feltettem a facebook oldalamon a kérdést, tudna-e nekem valaki segíteni helyrepofozni az oldalt.

Ekkor került a képbe Imre, aki jelezte, hogy nagyon szívesen ránéz, tud e valamit kezdeni vele.

Imre tudta, hogy nem tudok fizetni neki ezért a munkáért, mégis a legjobb tudása szerint segített nekem. Tiszta szívességből, időt nem kímélve, ráncba szedte az oldalt, elvégezte azokat a műveleteket, amik ahhoz kellenek, hogy zökkenőmentesen menjen és az olvasók is élvezni tudják.

Aztán jött a derült égből villámcsapás: Döntött az A.B.: tényleg az üzemeltető felel a jogsértő kommentekért.

A népszerűség növekedésével majdnem egyenes arányban volt a trollok megjelenése az oldalon. Mivel nem tudunk egész nap gép előtt ülni és azt lesni, ki mit ír egy cikk, bejegyzés alá, meg kellett szüntetnünk a hozzászólási lehetőséget a blogon. Ettől függetlenül, a facebook oldalon ugyan úgy folytak és folynak a beszélgetések a posztok alatt.

Hamarosan eljött az idő a látogatottság megugrása miatt, hogy költözni kellett tárhelyről szerverre. Azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák! Egyedül nem tudtam volna megoldani ezt a feladatot. Megint csak Imre sietett segítségemre. Fizetni nem tudtam neki, így megkérdeztem, mi lenne, ha tennénk ki bannereket, hirdetéseket az oldalra, annak a bevétele az övé lenne az elvégzett munkáért. Mivel vállalkozásuk van így erről a tevékenységről számlát is tudnak adni, és ennek fejében, ellátja a webmesteri feladatokat. Elvállalta!

Mivel a blog egy gyűjtő oldal, megfordult a fejemben, hogy, talán külföldi oldalakról is kitehetnénk egy-egy cikket, amit esetleg a magyar olvasók nem tudnak lefordítani. Sokan vannak, akik nem beszélnek nyelveket, mások igen, de egy cikk fordítása már nehézségbe ütközik náluk, mint például nálam is. Tudtam, hogy Imre nagyon jó angol nyelvből, így megkértem, fordítson le egy-két írást az oldalnak. Ezeket én választottam ki, illetve a facebook oldalon küldték be olvasóink, hogy ha tudjuk, fordítsuk le.

Ahogy telt az idő, egyre inkább az lett az érzésem, hogy jó lenne bevonni az embereket a blog szerkesztésébe. Ekkor lettünk kontributor alapúak.

Kitettem a facebook oldalra, hogy ha van saját írásuk, tapasztalatuk, amit szeretnének másokkal is megosztani, akkor küldjék be és közzétesszük. Persze nem ész nélkül oszthatnak meg mindent, ennek olyan feltételei vannak, hogy ők nem tehetik közzé a cikkeket, csak vázlatba tudják menteni. Kontributoraink nagyrészt saját cikket írnak, de más oldalakról is szoktak hozni érdekes írásokat. Ilyen esetben, felhívtuk a figyelmüket, hogy feltétlen kérjenek engedélyt az adott oldaltól, nehogy jogsértést kövessünk el. Nem mondom, hogy nem volt ilyen, mert bizony mindezek ellenére előfordult, de amint szóltak, eltávolítottam a jogsértő tartalmat.

Mivel többen szerkesztettük így az oldalt és valahogy világossá kellett tenni, ki melyik cikket jegyezte be, ezért nevesíteni is kellett a személyeket. Sokan vannak, többek közt én is, aki álnéven szerkeszt. Tudtommal a törvény ezt számunkra lehetővé teszi.

Ennyi a történet röviden.

Ébredés és ébredés közt hatalmas különbségek vannak. Van aki a monetáris rendszer ellen akar menni, ettől várja az életének javulását. Van aki a szimbólum-kutatásban éli ki magát. Van aki magát akarja megváltoztatni, jobbá tenni ezáltal a környezetét, életkörülményeit.

„Minden, amit leírunk csak vélemény, nem tény. Minden, amit látunk csak nézőpont, nem a valóság.”
Az ébredés, mint fogalom minden embernek mást jelent. Ki-ki a saját útját járja, a saját szemén és világán keresztül látja az életet, ezért az igazság mindig relatív, mindig az adott személy nézőpontja határozza meg.

Ész érvekkel állj ki a magad igaza mellet, és tudd, hogy ez csak a Te igazad! Ne utasítsd el mások igazát, inkább próbáld meg beleélni magad és a problémát egy másik nézőpontból szemlélni. Lehet, ez vezet majd a valódi megoldáshoz.

Tartom annyira értelmesnek és józan ésszel gondolkodónak olvasóinkat, hogy nem vesznek mindent készpénznek, amit eléjük raknak.  Ha érdekli egy-egy téma, akkor alaposabban is utánajárnak. Szeretnénk gondolkodásra késztetni! A cikkek zöme az interneten megtalálható nélkülünk is, mi csak összegyűjtjük az érdekes írásokat.

Sajnos észrevettem, hogy többen is elkezdték használni a Szabadon Ébredők nevet. Nem tudom, mi célból, lehet az oldal egyre nagyobb látogatottsága miatt és talán így észreveszik őket is, lehet irigységből, lehet az oldal lejáratása miatt, de az is lehet, hogy semmi hátsószándék nincs mögötte.

Találtam pár csoportot, ami ezen a néven fut már egy jó ideje és olyannal is találkoztam, akik a Szabadon Ébredők nevében tüntetéseket szervez!

Szeretném jelezni, és felhívni a figyelmet arra,hogy mi nem szervezünk sem tüntetéseket, sem rendezvényeket. Ennek az oldalnak nincs semmilyen elérhető facebook csoportja!

Teljes mértékben elhatárolódunk ezektől a csoportoktól, szervezőktől velük semmiféle kapcsolatban nem állunk!