Hipnózis – közvetlen út tudatalattinkhoz?

A mai napig rengeteg tévhit kering a hipnózis körül. A legjobb, ha minden meggyőződésünket a hipnózisról most azonnal elfelejtünk, és tiszta lappal tekintünk erre a sokoldalú, rendkívül hasznos eszközre.

Fontos megjegyeznünk, hogy valamilyen módon mindenki megtapasztalta már a hipnotikus állapotot. Akár autogén tréning vagy agykontroll, esetleg meditáció formájában az önhipnózist, akár egy külső személy vezetésével a jóga utáni relaxáció vagy vezetett meditáció által tapasztalhattuk meg ezt az érzést. Ha viszont egyikben sem volt még része, akkor gondoljon csak bele: előfordult már Önnel, hogy egy könyvet olvasva úgy belemerült a történetbe, hogy a külvilág szinte teljesen eltávolodott? Vagy esetleg az, hogy egy filmbe úgy beleélte magát, átadta magát az érzéseknek, hogy szinte a történet részesévé vált? A válasz valószínűleg igen.

Alternative medicine therapist using hypnosis to heal his patien

Nap, mint nap megtapasztaljuk a hipnózist, csak eddig nem tudtuk, hogy miről van szó. Lefekvés után, mikor a gondolataink cikáznak, majd szépen lassan elcsitulnak és átmegyünk az álomba, akkor is egy hipnotikus állapotot élünk át. Ébredés után, amíg nem kezdjük meg napi rutinunkat, kicsit, talán már Ön is érezte, mintha nem lenne teljesen éber, idő kell, hogy kijöjjünk ebből a kellemes állapotból.

Tudatalattinkat erős (tudati) kapu védi, viszont teljes mértékben kihat a mindennapjainkra.  Éjszaka ez a kapu automatikusan feltárul, tudatalattink megpróbálja feldolgozni tapasztalatainkat, ezért álmodunk.  Sokszor viszont nem képes megoldani egy-egy problémát, ekkor kialakulnak pszichoszomatikus betegségek, vagy más kellemetlen tünetek.

Érdemes tehát foglalkozni a hipnózissal, hiszen ez a leggyorsabb és legközvetlenebb út tudatalattinkhoz. Ennek segítségével mi magunk, vagy egy hozzáértő szakember fel tudja tárni tudatalattink kapuját, ezáltal segítve az utat egy még boldogabb élet felé. Hipnózisban megtalálhatjuk egy-egy lelki betegség okát, átformálhatjuk, ezáltal megszüntetve például egyes fóbiákat, félelmeket, rémálmokat.

Hipnózisban agyunk alfa illetve théta szinte működik, ahol az öngyógyító folyamatok felgyorsulnak, magától csökkenni kezd a koleszterin szint, a pulzus, a vérnyomás, megszűnnek az ideges tünetek. Ezért egy remek dolog az önhipnózis. Segíti az önismeretet, jobban tudatosíthatjuk érzéseinket, megismerhetjük önmagunkat, ezáltal még inkább a magunk urává válhatunk és ennél kevés jobb dolog létezik az életben. Olyasmit kaphatunk így, ami csak a miénk, és csak a mi érdekeinket szolgálja.

tf_erickson

A felhasználási lehetőségek szinte végtelenek. Dohányzásról való leszoktatás, mértéktelen evés, önbizalom problémák, fóbiák, repüléstől való félelem, elfojtott trauma feldolgozás, depresszió, PTSS, célok elérése, bátorság fokozása, relaxáció, szenvedélybetegségek, magas vérnyomás, ekcéma, allergia, asztma, idegi alapú problémák, fájdalom kontrollálása, teljesítményfokozás sportolóknál, tanulási képesség fokozása, regresszió, reinkarnáció, show hipnózis, stressz kezelés, önismeret fejlesztés, lélektisztítás, coaching , túlsúly, elhízás, szorongás oldása és még sorolhatnám.

Ha elakadunk az életben, általában van egy jó megoldás a fejünkben, de sokszor az érzelmeink által befolyásolt állapotban nem tudjuk megtalálni. Ekkor is nagyon célszerű felvenni a kapcsolatot tudatalattinkkal, aminek segítségével könnyen rálelhetünk az aktuális helyzetben legjobb megoldásra. A hipnotizőr nem ad tanácsot, nem parancsol meg semmit. Irányított szuggesztiókkal az alany belső erőforrásai segítségével önmagának válaszolja meg, mi lenne a legjobb megoldás. Ez a válasz általában teljesen más, mint éber állapotban. És ez figyelhető meg a legtöbb problémánál. Gondolta volna, hogy egy problémájának oka teljesen másként raktározódott el tudatalatti elméjében, mint amire most gondolna? Lehet, hogy ezért vannak olyan dolgok az életében, amitől nem tud szabadulni, nem tud rá logikusan megoldást találni?

Habár a mai napig sokan ellenzik a hipnózis alkalmazását, ez legtöbbször tájékozatlanságukból ered. Arra is szántam ezt a cikkemet, hogy mindenki megtudhassa azt, hogy kevés ennél biztonságosabb dolog létezik, ami ennyire hatékonyan alkalmazható lenne. A hipnózis az egyik legnagyszerűbb eszköz, hogy segítsünk magunkon és másokon.

 

Folyt. köv.

 

___________________________________________________________________________________

 

Ha bármilyen kérdésed merül fel a cikkel kapcsolatban Lovas Szabolcs mentalistát itt felkeresheted.

Ha szeretnél részt venni egy hipnózis tanfolyamon, ezen az oldalon jelentkezhetsz a folyamatosan induló képzésekre:  www.hipnomed.hu