Hipnózis – közvetlen út tudatalattinkhoz 2. rész

Előző cikkemben már kitértem arra, mi jellemző a hipnotikus állapotra, hogyan is kell elképzelni, mikor éli át mindenki a mindennapokban. (Itt elolvasható)

Ebben a cikkben az alkalmazási területek egy részét fogom ismertetni, remélve azt, hogy minél több emberhez eljut és bátran fognak segítséget kérni, ha elakadnak és szükségük lesz rá.

 

Nézzük felsorolásszerűen a leggyakoribb alkalmazási területeket:

-Magas vérnyomás

-Ekcéma, allergia, asztma

-Idegi alapú problémák

-Fájdalom kontrollálása

-Szülés

-Teljesítményfokozás

-Tanulási képesség fokozása

-Regresszió, reinkarnáció

-Show hipnózis

-Stresszkezelés

-Önismeret fejlesztés

-Lélektisztítás

-Coaching

-Túlsúly, elhízás

-Szorongás oldása

-Dohányzásról való leszoktatás

-Mértéktelen evés

-Önbizalom problémák

-Fóbiák

-Repüléstől való félelem

-Elfojtott trauma feldolgozás

-Depresszió

-PTSD

-Gyász feldolgozása

-Bátorság fokozása

-Relaxáció

-Rákos betegek kezelése

-Célok elérése

-Szenvedélybetegségek

 

És ez még nem minden. Természetesen a hipnózis sem gyógyír mindenre, de aktívan tud segíteni, ki tudja egészíteni az egyéb kezeléseket. A hipnózis a lélekkel, az érzelmekkel dolgozik, ezáltal javítja fizikai életünket is. ‘Mens sana in corpore sano’, azaz: ‘Ép testeben ép lélek’, tartja a közmondás és ez lenne az elérendő cél. Viszont a test csak akkor lehet teljesen ép, ha a lélek is teljesen rendben van.

Aki már átélte a hipnózist, az tudja, hogy ez mennyire remek állapot. Teljesen ellazul a test, pihen a lélek, miközben biológiai változások jönnek létre. Csökken a vérnyomás, a pulzus, valamint a koleszterinszint. Ez mind csupán a relaxáció hatására. Viszont amint elkezdünk hipnózisban dolgozni egy problémán, felszabadulnak az érzelmek, alanyunk sokszor sírva fakad, hol a bánattól, hol az örömtől és ez így van rendben. Ez bizonyítja azt, mennyire jól és hatékonyan dolgozik tudatalattija.

Freud óta tudjuk, hogy egy-egy fóbiának múltbéli események között keresendő az oka. Ezeket egy személy néha maga is meg tudja találni, át tudja alakítani akár éberen is, vagy alvás közben, de leggyakrabban ez nem megy, hiába dolgozunk vele, küzdünk ellene tudatosan. Hipnózisban viszont sokszor egyetlen ülés alatt megtalálható ez az ok, majd átalakítható és a hatás azonnali. Eddigi megfigyelésim alapján az első ülés után a legtöbb ember már érzi a hatást, még ha nem is szűnt meg teljesen a probléma. Ehhez bátorság kell, hiszen szembe kell néznünk egy komoly félelmünkkel, de erre szükség van ahhoz, hogy túl tegyük magunkat rajta és akadálymentesen haladhassunk tovább egy boldogabb élet felé. Ilyen esetekben regressziót alkalmazunk, majd komoly hipnoterápiás munka következik a megtalált emlékkel.

Sokszor ugyan ez a helyzet a szorongásos, önbizalom hiányos emberekkel is. Nem is gondolná egy személy, hogy azért nem szeret társaságba menni, vagy azért nem érzi jól magát, mert például gyermekkorában történt vele valami. Ebben a cikkemben ismertettem közérthetően a tudatalatti működési mechanizmusát. Ez ad magyarázatot arra, miért történhet meg mégis bármelyikünkkel, bármikor. Majd hipnózisban jön a felismerés, az Aha!-élmény és a személy máris a javulás útjára lépett.

A felsorolást folytathatnánk a PTSD-vel, rémálmokkal, fel-felugró negatív emlékképekkel küzdő emberekkel is, hiszen ezeknek a problémáknak is általában hasonló oka van.

Sokszor ugyanígy alakulnak ki pszichoszomatikus betegségek. Egy fájó, rossz emlék süllyed a tudatalattiba, éberen gondolni sem akarunk rá. (Néha nem is tudunk, ebben az esetben elménk minket próbál védeni, hogy éberen rágondolva ne okozzon újra fájdalmat, de ezek bélyegüket ugyanúgy rányomják mindennapi életünkre) Viszont a test előbb-utóbb jelez, hogy: Hé, figyelj rám! Foglalkozz velem! Ha időben reagálunk és nem seperjük a szőnyeg alá, akkor semmi gond, foglalkozhatunk vele. Ilyen lehet például a magas vérnyomás, a az elhízás esetleg az allergia is stb.

Mindannyiunk életében megtörtént már az, hogy egy időszakban annyi probléma és feszültség, nyomás telepedett ránk, hogy nem tudtuk, hogyan is tovább vagy mi lenne a legcélszerűbb. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen az ilyen feszült helyzetekben a logikus gondolkodás kikapcsol, nehezünkre esik megtalálni a kiutat, a megfelelő megoldást. Hipnózisban viszont feltárjuk a tudatalatti kapuját és a logikus gondolkodást hátrahagyva egyszerűen tudatalatti elménk segítségével megtaláljuk a megfelelő utat. Később visszagondolva csak ennyi fog eszünkbe jutni: Ez az amire eddig nem jöttem rá?

Ha a fentieket megérti az olvasó, megérti azt is, miért mondom azt, hogy a hipnózis rendkívüli módon fejleszti az önismeretet. Az információs társadalom világában, ahol az élet leggyakrabban a tudatos, logikus, bal agyféltekés gondolkodást kívánja meg tőlünk, elfelejtünk foglalkozni az érzelmeinkkel, nem vagyunk velük eléggé tisztában. Viszont, amint egyre többet törődünk velük (és magunkkal), szinte egy érzelmi felszabaduláson megyünk keresztül. Képesek leszünk megismerni azt, mit miért cselekszünk, empatikusabbak, megértőbbek leszünk másokkal, sokkal nyitottabbak a világra. Olyan személlyé válhatunk, akinél nem váltakozik az, hogy most jó vagy rossz kedvvel ébred, minden egyes nap teljes erőbedobással lesz képes a dolgaira koncentrálni az, aki képes ilyen módon szembenézni önmagával.

 

Folyt. köv.

 

 


 

Ha bármilyen kérdésed merül fel a cikkel kapcsolatban Lovas Szabolcs mentalistát itt felkeresheted.

Ha szeretnél részt venni egy hipnózis tanfolyamon, ezen az oldalon jelentkezhetsz a folyamatosan induló képzésekre: www.hipnomed.hu