A fogak és szerveink kapcsolata

A biológiai fogászat a hagyományos fogászat, a természetgyógyászat, valamint a kínai medicina megfigyeléseit ötvözi. A biológiai fogorvoslás összefüggő egésznek tekinti az emberi szervezetet és a benne lejátszódó folyamatokat, mint egymással kapcsolatban lévőket vizsgálja, így figyelembe veszi azt, hogy az egyes fogak betegsége és kezelése energetikailag hogyan hat a szervezetre, milyen meridiánokat befolyásol.

szajureg1

Két német orvos, Dr. Voll és Kramer mutatták ki, hogy kölcsönös kapcsolat van a fogak és bizonyos szervek, testfelületek között. Bioelektromos mérési módszerek segítségével, az ún. Voll-féle elektro-akupunktúrával bebizonyosodott, hogy az adott fogak adott szervhez, testfelülethez, illetve meridiánhoz tartoznak és fordítva, ezeknek is kapcsolatuk van a fogakkal. A szájüregen keresztül hatni lehet a különféle belső szervekre és a belső szervek elváltozásai is kihatnak a szájüregi folyamatokra. A szájüregben tehát ugyanúgy reprezentálva van az egész szervezet, mint a fül, az orr, a kéz és a láb esetében.

 

A fogak es funkciós körök kapcsolata

Minden egyes fog, fogcsoport es a hozzátartozó csontállomány bioenergetikai kapcsolatban van a szervezetet behálózó funkciós körök egyikével. Az energetikai csatornákon keresztül a fogak kapcsolatban vannak egy-egy nagyobb belső szervvel, egy-egy üreges szervvel, arckoponya melléküregekkel, testrészekkel, csigolya szegmentekkel es érzékszervekkel. Minden egyes foghoz egy mellékcsakra is tartozik. A kínaiak a betegségek gyógyításánál a pszichikai es szellemi síkokat is figyelembe veszik. Az egymáshoz rendelés az öt funkciós körnek, illetve a kínai akupunktúra rendszerben az öt elemnek felel meg.

Névtelen

 

Vese – húgyhólyag funkciós kör (felső és alsó metszőfogak)

Testi területek: belső szemzug, koponya tető, nyakszirt, gerinc két oldala, gerinc-izmok, fartáj, comb és az alsó lábszár hátulsó oldalának közepe, a lábfej külső oldala, talp, az alsó lábszár- és a comb belső része, a kismedence, szegycsont és a kulcscsont közötti izület,

Tünetek: Fájdalmak-, gyulladások-, izomműködési zavarok-, bénulások a meridián lefutása mentén, homloktáji fejfájás, merev és fájdalmas tarkó, féloldali bénulás, fájdalom és mozgászavar a térdhajlatban, erőtlen alsó végtagok, lumbágó.

Lelki területek: tartás, stabilitás, biztonság, bizalom, kitartás, szilárdság

Érzelmek: félelem, bizonytalanság, szorongás

 

Máj – epe funkciós kör (szemfogak)

Testi területek: halánték, tarkó, szemüreg, mellkas oldala, keresztcsont, csípő izület, az alsó végtag külső oldala, 4. lábujj külső körömszöglete, lábhát, az alsó végtag belső felszíne, combhajlat, nemi szervek, XI. borda vége

Tünetek: Fájdalom, gyulladás a csatorna mentén, féloldali fejfájás, állkapocsfájdalom, mellkas fájdalom, csípőizületi megbetegedések, térd- comb fájdalom.

Lelki területek: határozottság, hatékonyság, rugalmasság, spontaneitás.

Érzelmek: depresszió, szorongás, befelé fordulás

 

Tüdő – vastagbél funkciós kör (felső kisőrlők, alsó nagyőrlők)

Testi területek: a kulcscsont külső-elülső széle, a felső végtag belső-elülső felszíne, a csukló hüvelykujji része, a tenyér izmai, a hüvelykujj, a mutatóujj, a két első kézközépcsont között a szöglet, az alkar háti oldala, a könyökhajlat és a felkar külső széle, a váll, a kulcscsont feletti árok közepe, az állkapocs

Tünetek: Fájdalmak-, gyulladások-, izomfolyamatok a meridián lefutása mentén, mellkas duzzadás-szorítás, váll – hát – fej fájdalom, fájdalom a kulcs-csont feletti árokban, alsó fogsor fájdalom, felső végtag oldalsó izmainak fájdalma, fejfájás.

Lelki területek: kreativitás, intuíció, inspiráció, a beérkező dolgok átalakításának képessége. tolerancia- intolerancia, vidámság- depresszió, önértékelés- bűntudat, hála- kegyetlenség

Érzelmek: szomorúság, kiábrándultság, levertség

 

Lép (hasnyálmirigy) – gyomor funkciós kör (felső nagyőrlők, alsó kisőrlők)

Területek: állkapocs szeget, fül elõtti terület, halánték felsõ része, homlokszöglet, járomcsont alsó széle, fejbiccentõ izom, a nyaki 7. és a háti 1. csigolyák, kulcscsont feletti árok közepe, a mellkas és a has elülsõ felszíne, az alsó végtag elülsõ felszíne, a 2. lábujj, a nagylábujj belsõ oldala, az alsó végtag belsõ felszíne, ágyék, hónalj, VI. bordaköz.

Tünetek: Duzzanat a fejen és a nyakon, arc-, pofa-, állkapocs fájdalom, arcduzzanat, arcizmok görcsei, elferdült száj, szájzár, nehezített rágás, rágóizület gyulladás, alsó végtagi keringési zavarok, izomgyengeség, idegbántalmak, mozgási nehézség illetve fájdalom a lábszár elülsõ külsõ részén, a lábfejen, alsóvégtagi sorvadás, “kötõszöveti gyengeség”

Lelki területek: gondolkodás, belátás, felelősségvállalás, a világgal és a környezettel való foglalkozás felismerése és megvalósítása

Érzelmek: rágódás, aggódás, búskomorság

 

Szív – vékonybél funkciós kör (felső és alsó bölcsességfogak)

Testi területek: a hónaljgödör közepe, a kar belsõ – hátsó oldala, a csukló, az 5. ujj, a kéz, alkar oldalsó oldala, a hátsó hónaljredõ, a lapocka, az állkapocs szöglet elõtti terület, a rágóizom tapadása, a járomcsont íve, a szemüreg külsõ széle.

Tünetek: Felső végtag fájdalom, fájdalmak-, gyulladások-, érzészavarok-, bénulások a meridián mentén, alsó hát-, nyak-, váll-, kar-, (a kar oldalsó része) fájdalom, herébe sugárzó fájdalom, fejfájás, az állkapocs alatti tájék és a nyak fájdalmas duzzanata, nyak ferdülés.

Lelki területek: öröm, belső harmónia.

Érzelmek: kimerülés, kifáradás, depresszió

 

A fogak jelentése

  • 1: az énnel függ össze, az embernek saját magával való kapcsolatát mutatja
  • 2: az én és a szülő kapcsolata, illetve az énnek a másik nemmel való kapcsolata
  • 3: hatékonyság, erő, teljesítőképesség
  • 4: önmegvalósítás, akaraterő
  • 5: munka, teljesítmény, szorgoskodás
  • 6:  önbecsülés, elismertség, a szeretettség érzése
  • 7: kapcsolat az embertársainkkal
  • 8: kapcsolat a magasabb énnel, a spiritualitással

 

Fogászati góc

Dr. Volltól ered az a mondás, hogy a gócok több mint nyolcvan százaléka a fejen és azon belül, a fogaknál található. Ha valamelyik energiapályán zavar áll be, az tovább gyűrűzik és egy másik meridián mentén betegségként jelentkezik. Attól függően, hogy melyik fognál jelentkezik góc, más-más betegséget produkál a szervezetben. Attól, hogy maga a fog éppen tünetmentes, még blokkolhatja az egész energiaáramlást. A fogászati góc megszüntetésének néhány lehetősége: a fog eltávolítása, máskor a fog körül valamilyen beavatkozás. Gócként működhetnek: elhalt fogak, gyökerek, galvánelem-hatás, ínygyulladás, ínysorvadás. Sok esetben a helytelen gyökértömés, vagy akár a helyesen gyökértömött fog is működhet fogászati gócként, mert a szervezet a gyökértömést idegen anyagként éli meg. Ezért nem szimpatizál a biológiai fogászat a gyökérkezelt fogakkal. Másik gyakran előforduló eset, amely fogászati gócként jelentkezhet, a foghúzásból visszamaradó csontszilánk az ínyben. A fogászati gócot labor eredmények is igazolhatják: megjelenik a fehérje a vizeletben, a vérben pedig megnövekszik a fehérvérsejtek száma. A fogászati gócokat meg lehet találni pl. röntgennel, a Voll-féle készülékkel,  kineziológiai teszteléssel vagy homeopátiás diagnosztizálással .

 

Mérgező amalgám

A biológiai fogászat az amalgám, mint fogászati tömőanyag használatát, annak nagyfokú mérgező hatása miatt elutasítja. A több országban betiltott amalgámmal az a probléma, hogy igen magas a higanytartalma, ami a tömésekből kioldódva bejut a szervezetbe, lerakódik a szervekben, főleg az agyban, a vesékben, a májban, a mirigyekben és a tápcsatorna valamennyi szakaszában, veszélyeztetve a bélflórát is. A nehézfémek által stresszelt fogak éjjel-nappal gyengítik az immunrendszert, így a szervezetnek nincs ideje pihenésre, ami kihat az egész idegrendszerre.  Ez egy tartós mérgeződés, a higanynak nincs toxikológiai küszöbértéke, vagyis minden mennyiségben mérgező. A leggyakoribb tünetek, melyet az amalgámtömésekből származó higany jelenléte okoz a szervezetben kimerültség, fáradékonyság, ingerlékenység, gyengeség, fejfájás, migrén, felső légúti hurutok, mellkasi problémák, fogínyvérzés, a hajnak és a bőrnek különféle betegségei, alvászavarok, hallászavarok, látászavarok, szívpanaszok, vérnyomás problémák, izomremegés és különféle pszichés elváltozások.

Az amalgámcserét mindenképpen ki kell egészíteni tisztítókúrákkal. A higany eltávolításában jelentősen segítenek a böjtkúrák, gyümölcskúrák, homeopátiás szerek valamint a szelénterápia. Az E vitamin és E vitamint tartalmazó ételek /olajos magvak /a szelénnel szinergista hatásúak, tehát együttesen sokkal hatékonyabban ürítik ki a szervezetből a nehézfémeket.

 

Fémallergia

Más allergizáló anyagok is bekerülhetnek a szervezetbe egy-egy fogászati kezelés alkalmával: fémek, fémötvözetek, műanyag tömések, rögzítőanyagok, gyökértömések, gyógyszerek, kémiai szerek stb. A tömésekben levő mérgező anyagok felszabadulása függ, azok elhelyezkedésétől, feldolgozásuk módjától, az egyén rágási és étkezési szokásaitól. Az allergikus tünetek jelentkezhetnek a szájban közvetlenül, pl.: égető, viszkető érzés a száj nyálkahártyáján, az ínyen, vagy az íz érzékelés megváltozása, de a test szájüregtől távoli pontjain is, mint az izomgörcs, izomfeszülés a fej és nyak körüli izmokban. Sok olyan tünet is jelentkezhet egy embernél, amit nem köt feltétlen a fogászati kezeléshez. Ilyenek az alvászavar, általános nyugtalanság, fáradékonyság, fejfájások, memóriaproblémák, és az urogenitális rendszer, azaz a húgy-és ivarszervek problémái.

 

Galvánelem hatás (eltérő fémek a szájban)

A szájban lévő tömések, különféle fém fogpótlások, a piercing szintén problémát jelenthetnek. A többféle fém elektromos áramkört hozhat létre a szájban, mely műszerrel is mérhető. (DMA-meter). Az elektromos áram hatással van a nyálmirigyekre, megváltoztatja a nyál összetételét, s emiatt megváltozik a táplálék előemésztése, ami későbbi emésztési panaszokhoz is vezethet.

 

Felhasznalt irodalom:

biodent.hu; soft-dental.hu; Dr. Turi Gabriella: Biológiai fogászat

Alexander Rossaint: A fogak pszichoszomatikaja; eljunktudatosan.hu