Egy tudományos tanulmány szerint a halálközeli élmények valósak lehetnek.

Egy Angliai kutatócsoport az elmúlt négy évet arra szentelte, hogy létrehozza a halálközeli élményekkel kapcsolatosan végzett legnagyobb tudományos kutatást. A csapat szívrohamot átélt betegeket keresett fel és 40%-uknak volt valamiféle élménye, azaz tudatos tapasztalata azalatt az idő alatt, amíg klinikailag halottak voltak.

out-of-body

A szakértők úgy vélik, hogy a szív megállása után az agy mintegy 20-30 másodperccel felmondja a szolgálatot és leáll. Ezalatt asz idő alatt semmiféle tudatosság nem létezhet, így nem is érzékelheti a környezetet az illető.

De a kutatócsapat meggyőző bizonyítékokat sorakoztat fel arra, hogy ez másként van mint ahogy jelenleg gondoljuk. Egyes személyek ugyanis a klinikai halál beállta után még három perccel is képesek voltak érzékelni a környezetüket.

Dr Sam Parnia, a New York Állami Egyetem professzora azt állította, hogy a betegek akik halálközeli élményekről számoltak be csupán hallucinációkat társítottak valós érzékeléshez.

Történt sok olyan eset már amelyben nem adható ésszerű magyarázat az életbe visszatért emberek beszámolóira. Egy ember például nagyon hiteles bizonyítékát adta annak, hogy a tudatosság nem szűnik meg az agy kikapcsolásával. Miközben újraélesztették a nővérek állítása szerint szoba sarkából nézte az eseményeket.

Dr. Parnia a Telegraph híroldalnak tett nyilatkozatában ezzel az esettel kapcsolatban kijelentette; hogy „Tudjuk, hogy az agy nem működhet miután a szív leállt
De ebben az esetben a tudat még legalább három percig jelen volt. Az illető ugyanis mindent pontosan leírt, hogy mi történt akkor a szobában, de a legfontosabb dolog az volt, hogy hallott egy csippanást amit egy gép ad három perces időközönként. Tehát ebből megbecsülhetjük, hogy az élménye mennyi ideig tartott.
Magabiztosnak nézett ki és mindent el tudott mondani tökéletes pontossággal ami történt vele.”

Dr- Parnia mintegy 2060 beteget kérdezett meg 15 korházból az USA, Ausztria és Anglia területén és a Resuscitation nevű folyóiratba publikálta eredményeit.

A túlélők mintegy 46%-a átélt valamiféle élményt egy szélesebb skálán, ebből 9%- volt akiknek a tradicionálisnak mondható halálközeli élményekről számoltak be. És két százaléka volt azoknak akik teljes tudatosságról számoltak be, azaz láttak és hallottak konkrét dolgokat.

Ez a tanulmány utat nyithat afelé, hogy a tudomány végre előítéletek nélkül további és mélyebb kutatásokat kezdeményezzen azzal kapcsolatban, hogy mi is történik velünk, amikor itt az idő.

Forrás: wakingtimes.com nyomán fordította Hermann János