A Balti-Anomália napjainkban is rejtély.

A Balti tenger mélyén fedeztek fel egy furcsa tárgyat ami Balti anomália néven vált ismertté még néhány évvel ezelőtt.

A csapat ami elsüllyedt hajókat kutat fel, egy szokatlan kör vagy ovális alakú tárgyra bukkant a Balti tenger fenekén még 2011 Júius 19.-én. A felfedezést az Ocean X diving csapat tette. Úgy tűnik hogy az objektumhoz egy körülbelül 300 méteres sík, törmeléktől mentes „kifutópálya” vezet. Az anomália maga körülbelül olyan 60 méter átmérőjű, és úgy tűnik, hogy nem közvetlenül a tengerfenéken ül, hanem egy alacsony tömzsi oszlopszerű kiemelkedésen. Az anomáliát felépítő anyagot még máig sem sikerült beazonosítani, bár az interneten több forrásból is felbukkant a hír hogy titániumot találtak, de mennyiséget nem adtak meg, sem azt, hogy kik, mikor és hogyan fedezték fel az anyagot. Az alábbi szonár kép jól mutatja az anomália alakját.

Natural_or_Engineered_Object
Szonárkép az anomáliáról, jól mutatja a furcsa alakját, és környezetétől való eltérését.

Az anomálit még mindig vizsgálják, természetesen a hivatalos jelentések szerint, valamiféle természetes eredetű kőzet lesz. A furcsa tárgy alakja nagyon hasonlít a csillagok háborújából ismert Han Solo hajójára, az ezeréves sólyomra, ezért sokan nem is vették komolyan ezt a dolgot, kivéve persze a hadsereget.

Az expedíció két hétig tartott, és több kérdést vetett fel mint amennyit megválaszolt. A helyszínen a csapat különféle mágneses zavarokat tapasztalt és a háttérsugárzás is az átlagérték felett volt. A búvárcsapat lemerült az anomáliához, és arról különböző felvételeket készítettek. A csapat ekkor fedezte fel, hogy az anomálián több lyuk van aminek belsejéből víz áramlik kifelé. A csapat a merülések alkalmával mintát is vett az anyagából, amit később Volker Brücher a stockholmi egyetem professzora vizsgált meg. A professzor arra a következtetésre jutott, hogy az anomália nem más mint egy glaciális üledék.

Ez azonban korántsem kielégítő magyarázat a dolgokra; hiszen gyakorlatilag semmit sem magyaráz meg. A csapat más intézetekben is bevizsgáltatta a mintákat. A Weizman intézet elemzése szerint a minták limonitet és goethitet tartalmaz, amik fémtatalmú ásványok. Ez az utolsó információ arról, hogy miből állhat az anomália, jelen pillanatban ugyanis úgy tűnik hogy az anomália kutatására nincs elég pénz. A jelenleg ismert adatok alapján arra a következtetésre kell jutnunk, hogy az anomália természetes eredetű. De mint említettük, a hadsereg is érdekelt volt a dologban.

1280px-Goethite3
Goetit: A kutatási eredmények szerint ebből áll a Balti anomáliának nagy része, vagy egésze.

„A hadsereg nagyon-nagyon komolyan érdeklődik a projektünk iránt. És ha a svéd katonaság benne van, akkor minden bizonnyal más országok hadseregei is benne vannak. Hat NATO hajót láttunk arrafelé, amikor ott voltunk, majd röviddel később megjelent egy svéd hadihajó is, akik odajöttek hozzánk és arról érdeklődtek, hogy mit csinálunk ott, majd nemzetbiztonsági okokra hivatkozva minden adatot átnéztek… Próbálok nagyon óvatosan fogalmazni, nehogy gond legyen… Egy biztos, a svéd haditengerészet hajójának semmi keresnivalója nem lenne azon a helyen. Igen, szeptemberben ismét oda akarunk menni az anomáliához. Az ehhez szükséges pénz, és felszerelés maradéktalanul a rendelkezésünkre áll. Vannak megfelelő szakembereink is, ahhoz, hogy végre minden kérdésre választ találjunk. Ehhez magunkkal viszünk egy rendkívül kifinomult hangradart is (multibeam sonar), amellyel minden eddiginél részletgazdagabb képeket tudunk készíteni az objektumról” – nyilatkozta Dennis Asberg az Ocean X Team vezetője.

Amikor Asberget arról kérdezték, hogy az anomália miért olyan érdekes a hadsereg számára, akkor kis hezitáció után azt a rövid, de annál tömörebb választ adta; „Talán a hadsereg többet tud az anomáliáról mint hittük.”

Akárhogy is az objektum még mindig ott van, és „senki sem tudja” hogy valójában mi is az. Ennek kiderítése érdekében kutatásokra volna szükség, de valamiért senki sem hajlandó pénzt fektetni a dologba. Pedig volna néhány kérdés, amit fel lehetne tenni és amikre ha a válasz igen, az komoly archeológiai érdeklődést váltana ki.

Ilyen kérdések például: Van-e az anomálián belül valamiféle üregrendszer vagy belső struktúrája, ezt ugyanis eddig senki sem vizsgálta meg. A kutatócsoport jelentett ugyan egy nyílást de ennél többet senki sem tud.
Szükség van az oszlop összetételére is, ha egyeznek akkor nincs több kérdés; az anomália természetes eredetű a furcsa alakja ellenére is. De amennyiben különböző anyagokból van, akkor az objektum lehet egy dolmen. Ez viszont a valaha felfedezett legnagyobb dolmenné teszi.
A „kifutópálya” keletkezésének története igen fontos lehet, ha ugyanis az, az objektum mozgása miatt jött létre, akkor rengeteg kérdést lehetne feltenni; mikor mozgott, kik mozgatták stb.

Akárhogy is, a Balti anomália sokak szerint csak egy kő, de valójában még mindig csak egy rejtély a sok közül.

Forrás (részben): blog.world-mysteries.com/uncategorized/baltic-sea-anomaly/ ,

Az internet rengeteg oldala…

 

Ennek a cikknek a tartalma, fordítása szerzői jogvédelem alatt áll. Másolása, vagy másik weboldalon való publikálása csak a szerző előzetes írásbeli engedélyével lehetséges!