Az LHC tudósai azt remélik, hogy a napokban kapcsolatot teremthetnek párhuzamos univerzumokkal

A Nagy hadronütköztető (LHC) tudósai a jövő héten egy összetett kísérletet hajtanak végre abban a reményben, hogy kapcsolatot teremtenek majd egy párhuzamos univerzummal, mely a miénken kívül esik.

Undated handout photo issued by CERN of the Large Hadron Collider Atlas detector under construction. The detector, the most enormous piece of scientific apparatus constructed, is housed in a circular tunnel 100 metres underground and stretches a distance of 27 kilometres, straddling the Swiss and French borders.  See PA Story SCIENCE Hadron.  Photo credit should read: CERN/PA.
A nagy hadronütköztető ATLAS detektorának péítése alatt. Az LHC az egyik legbonyolultabb és legnagyobb tudományos eszköz 100 méterrel a föld alatt egy gyűrű alakú alagútban helyezkedik el melynek hossza 27 kilométer. Forrás : CERN/PA.

A Svájci Genevában működő CERN hihetetlenül összetett „atom-zúzó” részecskegyorsítója, a Nagy hadronütköztetőt az eddigi legnagyobb energiaszinten fogják üzemeltetni, ami remélhetőleg elégséges lesz ahhoz, hogy detektálhassanak, sőt, létrehozzanak egy miniatűr fekete-lyukat.

Ha a kísérlet sikerrel jár, egy teljesen új univerzumot fedezhetnek fel a tudósok átírva ezzel a fizika, sőt a filozófia könyveket is.

Az is lehetséges talán, hogy a gravitáció „átszivárog” majd a párhuzamos világegyetembe, nyilatkozták az LHC tudósai.

A kísérlet biztosan kiváltja majd az LHC kritikusainak tiltakozását, akik még a projekt indulásakor arra figyelmeztettek, hogy az LHC a kísérletei rendkívül veszélyesek lehetnek, voltak akik a saját univerzumunk pusztulását is előrevetítették.

De egyenlőre Geneva sértetlen és kényelmesen az eseményhorizonton kívül marad.

Valóban az LHC rendkívül sikeres volt az elmúlt években. Először is sikerült felfedezni a régóta keresett „Isteni-részecskét” a Higgs-bozont – mely kulcsfontosságú szerepet játszik a világegyetem természetében. Valamint látszólag jó úton halad a sötét anyag mibenlétének kiderítésében is – melynek létezését kezdetekben lehetetlenségnek gondolták, de mára kiderült, hogy a világegyetemünk oroszlánrésze sötét anyagból áll.

De a jövőheti kísérlet számít az igazán nagy dobásnak.

Mir Faizal a kísérlet mögött álló fizikusok egyike kijelentette: „Mint sok párhuzamos papírlap, melyek két dimenziós objektumok (szélesség, magasság) létezhetnek magasabb dimenziókban (mélység, egy könyv vastagsága) úgy a párhuzamos univerzumok is létezhetnek magasabb dimenziókban”

„Úgy véljük, hogy az extra dimenziókba átszivároghat a gravitáció, és ha így van, akkor az LHC-ben létrehozhatók miniatűr fekete lyukak.Normál esetben, amikor az emberek a párhuzamos világegyetemekre gondolnak, akkor a kvantummechanikából ismert sokvilág értelmezésre gondolnak, melyben minden lehetőség aktualizálódik. Ezt azonban nem lehet teszteli, ezért filozófia nem pedig tudomány. Amit mi párhuzamos univerzum alatt értünk, az nem ez, hanem valódi univerzumok magasabb dimenziókban.”

A gravitáció szivárgása a mi univerzumunkból a másikba egy mérhető jelenség, ezért miniatűr fekete lyukakkal lehetséges tesztelni az LHC-ben.

„Kiszámítottuk azt az energiaszintet aminél a Szivárvány Gravitáció szerint (egy viszonylag új tudományos elmélet) lehet számítani miniatűr fekete lyukakra. Ha találunk miniatűr fekete lyukakat ezen az energiaszinten, akkor az azt jelentené, hogy a Szivárvány gravitáció helyes és az extra dimanziók léteznek.”

Amikor az LHC-t beindítják az energiát Tera elektronvoltban, TeV-ben mérik, ami 1,000,000,000,000 elektron volt.

De a legújabb kutatások szerint ez a szint túlságosan alacsony, és a fekete lyukak keletkezésének energiáját hat dimenzióban 9,5 TeV míg tíz dimenzióban 11,9 TeV-re becsülik.

 

express.co.uk/news/world/565315/Scientists-at-Large-Hadron-Collider-hope-to-make-contact-with-PARALLEL-UNIVERSE-in-days nyomán SzabadonÉbredők