Az emberi DNS-ben egy negyedik, eddig ismeretlen hominid DNS nyomai lelhetők fel.

 

Az emberi faj evolúciós fája elképesztően kusza – az embernek nem volt közeli rokona már közel 10 000 éve, viszont voltak elképesztően hasonló fajok akik ugyanebben az időben éltek. A Gyenyiszovai és a Neandervölgyi emberek csontmintáiból nyert DNS analízisével, betekintést nyertünk a nem túl távoli evolúcionáris múltunkba. Az eredmények azt mutatják, hogy a modern ember nem csak, a Gyenyiszovai és a Neandervölgyi emberekkel párosodott, hanem egy eddig ismeretlen negyedik hominid fajjal is.

DNS

A Neandervölgyi ember hozzávetőleg mintegy 200 000 évvel ezelőtt jelent meg. Maradványaikat Európában és közép Ázsiában is megtalálták. Bár kognitív képességei elmaradhattak a modern Homo Sapienstől, akik közel ugyanabban az időben jelentek meg, az első olyan ismert faj volt, ami hordott ruházatot, voltak temetkezési szokásaik, és nyelveket alkottak. Előzőleg azt hitték, hogy a Neandervölgyiek és a Homo Sapiens közös őse körülbelül 400 000 évvel ezelőtt jelenhetett meg, de egy új kutatás ezt a vélekedést cáfolja, helyette sokkal fiatalabbnak gondolja a közös őst mint eddig hitték.

A Gyenyiszovai ember a törzsfejlődésünk tagjai, egy mára már kihalt hominid faj, A velük kapcsolatos ismereteink, a közel 40–50 000 éves fosszíliák vizsgálatából származik. A maradványokból nyert DNS analízis ugyan megtörtént néhány évvel ezelőtt, az eredmények nem voltak egyértelműek. A genetika tudományában megjelent új módszerek segítségével, a DNS rekonstrukció részlegesen megoldható így sokkal jobb minőségű mintát analizálhattak a kutatók. Az új vizsgálatok hasonló, de mégis eltérő eredményeket mutatnak a korábbi kutatáshoz képest.

Bizonyíték van arra, hogy a ma élő bizonyos emberpopulációk a DNS-ük 4%-át a Gyenyiszovai embertől örökölték, bár ezt néhány kutató vitatja. Afrikán kívül pedig élnek olyan emberek akik Neandervölgyi gyökerekkel rendelkeznek, és 2%-át a DNS üknek tőlük örökölték, bár erről is spekulálnak a szakértők.

Jelenleg a negyedik embercsoport kiléte rejtély. Talán Ázsiából származnak de ez puszta feltételezés még jelenleg. A jövő kutatásai talán majd fényt derítenek erre a rejtélyre is.

 

higherperspective.com nyomán SzabadonÉbredők

Ennek a cikknek a tartalma, fordítása szerzői jogvédelem alatt áll. Másolása, vagy másik weboldalon való publikálása csak a szerző előzetes írásbeli engedélyével lehetséges!