Az alkímia, az aranyút és az El Camino

 

Bizonyára sokan hallottak már az alkímiáról, még ha nem is tudtak róla, de alapfogalmai, mint a bölcsek köve, az ötödik elem (kvintesszencia), a prima materia, az aranycsinálás… filmek, színdarabok és könyvek tucatjaiban bukkan fel sokszor anélkül, hogy tudnánk mit is jelentenek.  Vagy ott van a mondat, a Smaragdtábla 13 misztikus mondatának egyike, amit úton útfélen visszahangoznak avatatlan és avatott tanítók: amint fent úgy lent, amint lent úgy fent. Ismerősen cseng?

Az alkímia észrevétlenül kopott bele mindennapjainkba, mint valami misztikus dolog, mint valami titkos tanítás, ami számunkra érthetetlen és elérhetetlen. Pedig az alkímia maga az élet. Alkímiai műveleteket végzünk egész nap: ha örülünk, ha szeretünk, ha aggódunk, ha akarunk, ha megbocsátunk, ha elfogadunk vagy amikor irigykedünk, utálunk, elutasítunk. Egész nap energiákkal (vagy hétköznapi nevükön érzésekkel) dolgozunk, olyan energiákkal, amik hatással vannak saját magunk és mások életére is. Ezek az energiák alakítják az anyagot bennünk és körülöttünk, ezek formálják testünket és környezetünket. Tudattalanul alkímiai műveletek egész sorát végezzük tehát és formáljuk a körülöttünk lévő világot olyannak amilyennek.cikkkep

Általánosan elmondható, hogy életünkben mindannyian arra törekszünk, hogy olyan energiát találjunk, aminek a rezgése jól esik számunkra, mint a nyugalom, a szeretet, vagy a magabiztosság. A gond csak az, hogy ugyanolyan öntudatlanul sodródunk ezekben az energiákban, mint a lehullott falevél az őszi szélben. Kapaszkodni akarunk a külvilág bizonytalan dolgaiba, hogy azok hozzanak nyugalmat és szeretetet, miközben rég elfelejtettük, hogy az irányítás a mi kezünkben van. Átadtuk a hatalmat az energiáknak, mint valami vad lónak, akit szőrén próbálunk meglovagolni. De a ló oda visz minket, ahova neki tetszik, mi pedig már annyira hozzászoktunk ehhez az őrült tobzódáshoz, hogy fel sem tűnik, hogy mi a lovasok vagyunk. Az alkímia az út, hogy felismerd te a lovas vagy és nem a ló és az út, hogy megtanuld irányítani a lovat. Az alkímia nem valami titkos tanítás, csupán egy út a nagybetűs élethez.

De mi is ez az út valójában, ki hogyan indul el, kinek mit jelent és ki hogyan éli meg? Végtelen számú út van, végtelen számú lehetőséggel. A Végtelenből csupán egy történetet ismerek, de azt szívesen elmesélem. Az valahogy így kezdődött:

Az Utat én is…..

….már régóta kutattam. Kerestem mindenhol: zenében, mosolyban, ölelésben, művészetben, vallásban, tájban, könyvekben……igen, főleg a vallásban és a könyvekben. Az elején valójában nem is tudtam, mit keresek, igazságot, valóságot, nyugalmat, békét? Szilárd materialistaként, tagadtam Istent, gyermeteg mesének tartottam az egész históriát. Csak azt tudtam, hogy nyughatatlan vagyok: nem volt jó sem itt, sem ott, sok mindenben megtaláltam magam és semmiben sem igazán. Aztán, ahogy ebben elmélyültem a keresés iránya egyre inkább Isten felé mutatott, bárhová nyúltam, minden jel és utalás arra orientált, hogy az a valami, amit keresek Isten és ahogy Pascal is írja: „Tu ne me chercherais pas, si tu ne me possedais”, vagyis nem keresnél engem, ha nem lennék benned.

Keresésemben végül „az alkímia volt az, ami a nyugati lelki struktúrájú embernek, …. olyan lámpás pislákoló fényét jelentette, melyet tudtam, követnem kell. De a rengeteg olvasás és az otthoni meditációim mellett egyre éreztem a gyakorlati alkalmazás hiányát, egyre inkább feszülő kényszerként nehezedett rám a megvalósítás. Mert más ismerni az utat mondjuk Budapest és Párizs között és más megtenni azt. Olvashat az ember ezer útikönyvet, áttanulmányozhat ezer térképet, akár be is magolhatja az egész utat kilométerről kilométerre, sőt remek előadásokat is tarthat belőle anélkül, hogy egy lépést is tenne Párizs felé. Azonban az ég világon semmit nem fog tudni arról, hogy milyen gyönyörű a táj és hogyan énekelnek az út szélén a madarak és milyen nehézségekkel kell szembenéznie Budapesttől Párizsig. Ahogy a régi mondás szól: más ismerni az utat és más járni rajta.

Így érkeztem el 30 évesen, túl a fogyasztói társadalom nyújtotta karrierépítés álképein és média által propagált hazudozásokból való kiábrándultságon, hogy ebben a masszában egy fikarcnyit is megtalálhatom önmagam, ahhoz az elhatározáshoz, hogy az alkímiai ismereteimet gyakorlatban is alkalmazva elindulok egy ősi úton, melyet analógiaként ugyanúgy megfeleltethetek az arannyá válásnak, mint akár egy laboratóriumi kísérletet.

Ezért vagyok most itt Spanyolországban és vágok neki Szent Jakab útjának a Camino de Santiago-nak, hogy önmagamon keresztül végre eljussak Istenhez.

2009-ben zarándoklatra indultam, egy olyan zarándoklatra, amely Spanyolországban az El Camino-val kezdődött, de a mai napig nem zárult le. A zarándoklaton történt sokszor megmagyarázhatatlan, csodás dolgok a hazaérkezésem után is dolgoztak bennem és körülöttem, befolyásolva életem további szakaszát.

Az útinaplómat 2010 karácsonyára rendeztem regény formába és adtam ajándékba családtagjaimnak egyfajta magyarázatként, akik sokszor értetlenkedve nézték törekvéseimet, melyek addig elért sikereim és karrierem látszólagos szétrombolására irányultak. A könyv a szülőktől elkerült rokonokhoz, szomszédokhoz, ismerősökhöz, majd az ismerősök ismerőseihez. Időközben, puszta kíváncsiságból, elküldtem a regényt egy ismert hazai kiadónak is a Bioenergetic-nek, akik hajlandóak lettek volna kiadni. Azonban én 2011 nyarán éppen olyan időszakomat éltem, amikor teher lett volna egy újabb szerep felvállalása, hiszen a meglévőket is hamisnak éreztem, így a szerződés aláírásának napján visszaléptem a kiadási szándékomtól.

Hogy a regény ennyi év után most mégis nyilvánosságra kerül az azért van, mert a visszajelzésekből még most is látom, hogy a benne lévő gondolatok mennyi embernek jelentenek segítséget, egy-egy nehezebb élethelyzetben.

A regényt a Valóság keresőinek ajánlom, hogy általa megismerhessék és megélhessék azokat az élményeket és gondolatokat, melyek a testem és a szellemem harcának feszültségéből fakadó állandó keresési vágyamból születtek életem 32 esztendeje során. Talán a történetben felismerik saját vágyaik tükreinek elhomályosult fényeit, a lelkük azon törekvésével, hogy megtalálja saját békéjét. Ha nem így lenne, akkor egyszerűen csak olvassák úgy, mint személyes történetemet, ami hozzám visz közelebb.

A könyv, rövid videóval teljesen ingyen elérhető, letölthető, olvasható….stb: http://goldcamino.wixsite.com/book