Az Ájurvéda növényei 3. – Shatawari a Nőiség tonikuma

shatawari_indiakincsei

A Shatawari a legfigyelemreméltóbb gyógynövény kivonat nők számára, mert teljes körű segítséget nyújt a hormonális rendszer egyensúlyának fenntartásához. Igazi csodaszerként tartják számon, kiváltképp az indiai nők körében népszerű a növény földrajzi helyzete miatt. Optimalizálja a hormon szintet, csökkenti a menstruáció és a menopauza tüneteit, segíti a gyermekvállalást, de a tüdő és a torok gyógyítására is gyakran ajánlják. Az Ájurvéda legfontosabb női tonikuma, ami tisztítja a vért, kitűnő ösztrogénforrás, és nem utolsó sorban fiatalító hatású. Mindemellett fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, afrodiziákum és még sorolhatnánk.

 

A Shatawari vagy Asparagus racemosus egy spárga faj, ami megtalálható Sri Lankán, Indiában és a Himalájában is. 1-2 méter magasra nő, és képes gyökereivel a kavicsos talajban is megkapaszkodni. Az utóbbi időkben olyannyira népszerűvé vált, hogy a megnövekedett igények miatt az ész nélküli betakarítás mára veszélyezteti a természetes élőhelyét. Indiában a különböző nyelvjárásoknak köszönhetően számos néven ismert, mint például: Shatuli, Vrishya, Shatavari, Shatawari, de Nepálban Kurilonak hívják. Eredetileg a neve is utal a növény sokszínűségére: Shatawari – száz betegség gyógyítója (shat – száz, vari – gyógyító)

 

Leggyakrabban a női problémák kezelésére ajánlják, mert nagy mértékben elősegíti a hormonok kiegyensúlyozott működését, ezáltal a menstruációs időszak zökkenőmentesen zajlik. A hormonháztartásra gyakorolt hatásának köszönhetően a menopauza időszakában is támogatja az átmeneti állapot lezajlását. Mint tudjuk a nők életében a menopauza az egyik legkritikusabb időszak. Nem ritka tünet a hisztérikus hangulat, vagy épp ellenkezőleg, depresszióba eshetnek. A Shatawari összetett hatásmechanizmusának köszönhetően egyidejűleg több tünet kezelését is képes elvégezni.

 • támogatja az egészséges női reprodukciós képességet, tehát meddőség esetében segít
 • támogatja a normál hormonfelhasználást és az egészséges vérhormon szintet
 • támogatja az immun- és emésztési rendszer normális működését
 • enyhítő, nyugtató, „tonizáló” hatását számon tartják a hagyományos orvoslásban is

Valójában annyi mindenre jó, illetve egyéb gyógynövényekkel kombinálva olyan széleskörű a felhasználása az Ájurvédában, hogy csak a legfontosabb tulajdonságait figyelembe véve is szép lista állítható össze.

Főbb hatásai:

 • Kiválóan alkalmas a termékenység javítására. Beállítja és táplálja a női nemiszervet, és remekül szabályozza az ovulációt
 • Normalizálja a hormonális kiválasztást
 • Kezeli a PMS (menstruáció) tüneteit; a fájdalom enyhítésével, és a vérveszteség csökkentésével
 • Segíti a kismamák megfelelő szoptatását
 • Enyhíti a menopauza tüneteit, többek között a hőhullámokat. Az ösztrogén képzésével feljavítja az alacsony ösztrogénszintet azoknál akik a menopauza fázisában vannak, vagy akiknek méh-, vagy petefészek eltávolításuk volt
 • Rendkívül előnyös az amenorrhea (menstruációs zavar), a diszmenorrhea (menstruációs fájdalom), a leukorrhea (hüvelyi fertőzés), és más krónikus nőgyógyászati gyulladások kezelésében.
 • Növeli a fehérvérsejtek számát, és jelentősen stimulálja a makrofágokat (falósejteket), ezzel  segít megküzdeni a kandida gombákkal.

Férfiakra vonatkozó hatása:

Ha alacsony a spermaszám, és rendszertelenül termelődik, akkor ajánlott a Shatawari alkalmazása, mivel növeli azok mennyiségét és hatását.

Emésztésre gyakorolt hatása:

Csökkenti a nyálkahártyák gyulladását, javasolt: bélhurut, Crohn-betegség, gyulladások és fájdalmak, túlzott gyomorsavtermelés, gyomorégés, fekélyek és gyomorhurut esetén.

Légzést javító hatása:

Tüdőgyulladás, száraz köhögés, torokgyulladás esetén hasznos.

Vizelet kiválasztást javító hatása:

Vizelési nehézségnél, égető, átható szagú vizelet esetén, valamint vérvizelésnél is alkalmazható.

Anyagcserére vonatkozó hatása:

Növeli az izomszövetet és segíti a vérképzést.

 

Írta: Szabó László

Forrás:

Web: http://www.indiatitkoskincse.hu/products_details.php?name=SHATAWARI

Facebook: https://www.facebook.com/pages/India-Titkos-Kincse/166148933417110