Autó ami levegővel működik

 

Az apró mérete, alacsony ára, és nulla káros anyag kibocsátásával az AIRPod nevű járműhöz hasonló járművek jelenthetik a városi közlekedés jövőjét. A földön jelenleg üzemelő körülbelül hatszázmillió személyautója, több mint egymilliárd köbméternyi üzemanyagot használnak el éves szinten. De apa és fia, Guy és Cyril Nègre az MDI vállalat vezetői úgy gondolják megtalálták a megoldást az észak-Franciaországi Niece városában található laboratóriumukban.

MDI-Airpod

„Ami az AIRPodban különleges az, hogy sűrített levegőt használunk a meghajtásra, ami rendkívül hatékony és fenntartható technológia. Az AIRPod alkalmazkodik a városi környezethez. ”

A sűrített levegős meghajtás nem új keletű. Sűritett levegőel már a 19.században működtek trolli buszok Franciaországban. A 20. század kerdetén egy vállalat állításaik szerint olyan autót állított elő ami folyékony levegővel száz mérföldet volt képes megtenni. És mégsem lettek ezek a technológiák széles körben sikeresek és elterjedtek. Az AIRPod a hagyományos motorok kibocsátásának töredékét bocsátja csak ki, ami az elektromos autók kibocsátásához hasonló. De a tervezői szerint, a sűrített levegős megoldás egy ígéretes technológia.

„Természetesen vannak emissziói ha a levegőt elektromos áram felhasználásával sűrítjük össze. Hiszen ahol az elektromos áramot előállítják ott keletkezik emisszió. De ez a fajta technológia a megújuló energiaforrásokra épít. Ha egy szélturbinát használsz arra, hogy a levegőt összesűrítsd, akkor az emisszióid gyakorlatilag nem léteznek.

Levegő mindenhol van, és tudjuk hogy a városban nincs szükség óriási energiára, ezért használunk sűrített levegőt. Ez mögött egy nagyon egyszerű technológia húzódik, ami tartós, hatékony és olcsó.”

Az AIRPod futurisztikus külseje mellett talán csak az ára lesz vonzóbb. A tervezők szerint 2014- nyarán már elérhető lesz a piacon mindössze 7000 euróért. A fenntartási költsége is minimális, hiszen száz kilométer megtételéért mindössze 50 cent, azaz kb 110 Ft szükséges. A leggyorsabb AIRPod 80km/h sebességet lesz képes elérni, és a hatótávolsága egy „tankolással” 150-200 km.