Archeológiai enigmák a világ minden tájáról.

A régészetben az egyik legjobb dolog az, amikor felszínre hozunk olyan dolgokat, épületeket, tárgyakat, írásokat, amik bizonyos régen megválaszolatlan kérdésekre adnak magyarázatot. De gyakran a felfedezések nem fejtenek meg ősi rejtélyeket, hanem inkább még több kérdést vetnek fel. Most prezentálunk tíz felfedezést egészen a megfejthetetlen írásokon át, a múmiákon keresztül, az ismeretlen civilizációk által alkotott építményekig. A következők közül néhány rejtélyre megtaláljuk majd a választ, ahogy a tudomány és a kutatási technikák fejlődnek, mások viszont megtartják maguknak a titkaikat örökre.

longyou-caves-1
A longyou-barlangok ismeretlen eredete.
A Kínai Zhejiang tartományban található Shiyan Beicun faluhoz közel találhatóak a rejtélyes longyou barlangok, egy óriási, hihetetlen, és ritka földalatti világ amit kínában a világ kilencedik csodájaként tartanak számon. A Longyou barlangok az ősi idők legnagyobb ásatását reprezentálják amik körülbelül kétezer évesek lehetnek. A tudósoknak és kutatóknak különböző területekről, legyen az archeológus, mérnök, építész, fogalmuk sincs, hogy hogyan, kik és miért építették. Először 1992-ben fedezte fel egy helyi lakos, azóta 36 barlangot találtak meg amik 30 000 négyzetméteren terülnek el. A barlangok közel 30 méter mélyek, és van bennük termek, hidak, medencék és más járatok is.  A barlangokban egyenlő térközönként helyezkednek el az oszlopok, amik a plafont támogatják. Az oszlopok mindegyikén párhozamosan vésésnyomok helyezkednek el. Egyenlőre megfejthetetlen rejtély, hogy hogyan termeltek ki a barlangokból közel egymillió köbméter követ, mint ahogy az is, hogy kik tervezték és vésték ki ezeket a termeket.

Hypogeum-hal-Saflieni_0
A Máltai Ħal Saflieni-i hipogeum hangjai.
A Ħal Saflieni-i hipogeum i. e. 3300 és i. e. 2500 között épült föld alatti sírtemplom Paola település közelében, Máltán. Az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított templom, sokak szerint a legrégebbi ismert földalatti templom. A Máltai hipogeum azonban nem erről, hanem egyedi akkusztikai tulajdonságai miatt híres. A hipogeumban ugyanis található egy terem, amelyben az elhangzott szavak százszorosára erősődnek, és így az egész építményben lehet hallani. Sokan úgyvélik, hogy ezt a kamrát orákulumok használták, ezért is nevezik orákulum kamrának. Bizonyos hangszíneket érezni is lehet a testben. A kérdés az, hogy a faragott kamrának ez a tulajdonsága szándékosan lett kialakítva így, vagy a véletlen műve volt. Lehetséges, hogy az akkori civilizáció tudott valamit, amit a mostani tudomány csak újra felfedez?

voynich
A voynich kézirat
1912-ben Willfrid M. Voynich könyvkereskedő Rómába ment hogy beszerezzen néhány könyvet. Felfedezett egy ládát amiben egy 15.századi kézirat volt. A szerinte rendkívül ritka kéziratot magával vitte Amerikába. Manapság ezt a kéziratot ismerik Voynich kézirat néven, és azóta már átfogó kutatásnak volt kitéve. A kézirat a Yale egyetem Beinecke Ritka könyv és kézirat könyvtárában őrzik lakat alatt. Miért ez a hócihő? A könyv teljesen rejtély. Még a szerzőt sem tudják hogy kicsoda. A voynoch kéziratban használt nyelv szintén ismeretlen, és semmilyen ismert nyelvhez nem hasonlít. A szöveget még senkinek sem sikerült feltörnie, hiába próbálkoztak a világ legjobb kriptográfusai és kódtörői. A szöveg mellett rengeteg kép is található a könyvben amik szintén azonosíthatatlan növényeket ábrázolnak. És Rengeteg olyan kép szerepel a könyvben, amiken meztelen nők megmagyarázhatatlan cselekményeket visznek véghez.

megalithic-jars
A laoszi köcsögmezők
A laoszon található „köcsögmezőket” 1930-ban fedezték fel és korukat mintegy i.e. 500-ra datálják, Azóta is rejtélyek övezik ezt a helyet. A mezőkön óriási kőből faragott köcsögök vannak szétszórva amiknek eredetét senki sem tudja. A köcsögöket állítólag vas vésőkkel faragták ki, de erre nincs egyértelmű bizonyíték. A homokkövekből kifaragott objektumok sok esetben többet nyomnak mint egy tonna, de van olyan is amit keményebb kövekből, például gránitból, vagy mészkőből faragták. A köcsögök rendeltetése senki előtt nem világos, de még rejtélyesebb az őket létrehozó civilizáció. Egyetlen tudós vagy régész sem tudja, hogy kik lehettek azok, akik a több mint három méter magas köcsögökből legyártottak közel 3000 darabot, és szétszórták a Laoszi síkságokon. Eddig egyetlen olyan lelet vagy feljegyzés sem került elő, ami ezerkől az enigmatikus edényekről árulkodna.

paracas-skulls
A Paracasi nyújtott koponyák
Egy perui archeológus hihetetlen felfedezést tett 1928-ban Paracasban. Felfedezett egy kriptát amiben több mint 300 nyújtott koponya volt amik a világ legnagyobb ilyen koponyái közé tartoznak. A koponyanyújtás gyakorlatát sok civilizáció űzte a történelem során. Álalában úgy állították elő ezt a furcsa fejszerkezetet, hogy hosszú időn keresztül, folyamatos erőhatásnak tették ki a koponyát. Például bőrszíjakkal, vagy rongyokkal tekerték körbe, vagy fadarabok közé szorították. A furcsaság a Paracasi koponyákban az, hogy az ismert koponyanyújtási eljárások ugyan megváltoztatják a koponya alakját, de nem változtatják meg annak térfogatát. A Paracasi koponyáknak a térfogata viszont a normálistól 25%-kal nagyobb, és 60%-kal nehezebbek is. Valamint csak egyetlen falcsontjuk van a megszokott kettő helyett. Ez azt jelenti, hogy nem jöhettek létre ismert koponyadeformálási eljárásban. De ha természetes úton nőttek így, akkor kiknek, milyen népnek találta meg Tello a földi maradványait? Erre a kérdésre senki sem tudja a választ. A több mint 3000 éves koponyák rejtélye egyre csak nagyobb lesz.

ica-stones
Az Ica kövek vésetei
Egy nagyon furcsa tárgy ami a kreacionisták, a tudósok, a régészek, és a paleo-asztronautika hívőit is egyaránt lázba hozzá. Az Ica kövek egy gyűjteményt jelöl, ami több mint 15 000 olyan követ számlál amin furcsa és megmagyarázhatatlan vésetek vannak. Sokan a köveket csak átverésnek tartják, míg mások azt mondják, hogy aki úgy véli, hogy a kövek nem valódiak, az csak azért mondja, mert el szeretné rejteni az információkat, amik ellentmondanak a jelenleg elfogadott fősodrású tudomány tanításaival. A köveken olyan furcsa ábrázolások találhatóak amik egyértelműen modern műtéteket, szkafanderes embereket, fejlett technológiát, és dinoszauruszokat ábrázolnak. Néhányan úgy vélik, hogy elöttünk egy fejlett civilizáció létezett a bolygón akik együtt éltek a dinoszauruszokkal, Akárhogy is történt, a kövek ott vannak, és bárki megtekintheti őket aki saját maga szeretné értelmezni a kövekbe vésett üzeneteket. Az Peruban található Ica múzeumban megtekinthetőek a köveket.

Sanxingdui-artefacts-china
Sanxingdui ősi tárgyai
A Kínában található Sanxingdui városka valaha egy csendes kis környék volt, egészen addig amíg fel nem fedeztek egy óriási régészeri lelőhelyet, ami átírta Kína történelmét és ez óriási nemzetközi érdeklődést váltott ki. Két óriási termet fedeztek fel a föld alatt eltemetve, amikben több ezer tárgy, köztük elefántcsont, arany, bronz, jáde, és rengeteg edény egyáltalán nem hasonlított semmihez, amit Kínában addig felfedeztek. Találtak olyan furcsakágokat is  mint egy 4 méter magas bronzfa, arany bevonatú maszkok, sárkányokat, kígyókat és más állatokat ábrázoló szobrok, maszkok. A tudósok rádöbbentek arra, hogy egy addig teljesen ismeretlen civilizáció hagyatékára bukkantak. A legfurcsább azonban a szögletes stílusban emberi arcvonásokat ábrázoló maszk, amiknek hatalmas szemei és fülei voltak, és egyenes orra. A maszk egyáltalán nem hasonlít az Ázsiai emberre. Felmerül a kérdés, hogy kik voltak azok akik ezeket a csodálatos tárgyakat készítették. És hová mentek miután a legdrágább kincseiket eltemették a föld alá?

costa-rica-spheres
A Costa Ricai óriás gömbök
Az Indiana Jones film egy jelenetében, egy óriási kőből készült gömb majdnem agyonnyomja a főszereplőt. Míg az Indiana Jones történetek teljesen a fikció művei, addig az Óriási kőgömbök pontosan olyan valóságosak mint én ebben a székben! Costa Ricában dzsungelirtás folyt annak érdekében, hogy a banán ültetvényeknek teret nyerjenek, miközben a munkások egy komoly felfedezést tettek. Óriási kőből készült gömböket fedeztek fel részlegesen az erdő talajába süllyesztve. A legnagyobb ilyen kőgömb 16 tonnát nyom,  és majdnem 6 láb átmérőjű, míg a legkisebb alig nagyobb mint egy kosárlabda. Majdnem mindegyik gömb Granodioritből készül ami egy kemény magmás kőzet. A több mint 300 gömb máig megmagyarázatlan rejtély. Senki sem tudja hogy kik és miért alkották meg ezeket az elképesztő precizitással faragott gömböket. Egyes vélemények szerint földönkívüliek alkotása, mások szerint navigációs célokra használták őket. Egyes elméletek összekapcsolják Stonehedge-el. Az igazság az, hogy senki sem tudja, kik és miért csinálták őket.

guatemala-stone-head
A Guatemalai kőarc.
Több mint fél évszázaddal ezelőtt, mélyen a Guatemalai őserdőben felfedeztek egy kőből készült óriási arcot. Az arcnak finom vonásai voltak, keskeny ajkakkal, nagy orral, az arc pedig az ég felé nézett. Az arcvonások kaukázusi vonásokra emlékeztetnek, ami inkonzisztens az akkori Őshonos Amerikai népekkel. Először nagy szenzáció volt, aztán pedig eltűnt a hírek süllyesztőjében. Az érdeklődést az keltette fel, hogy az ügyvéd, filozófus és jegyző Dr. Oscar Rafael Padilla Lara egy barátjától kapott egy levelet egy fényképpel ami az óriási kőfejet ábrázolta 1987-ben. A levélben az állt hogy a képet a tulajdonos készítette még az ötvenes években és valahol a Guatemalai őserdőben van, Miután kinyomozta Padilla, hogy hol található a környék, felkereste azt, de meglepetésére a forradalmárok addigra lerohanták a környéket, és a kőfej soha nem került elő. A mai napig senki sem tudja, hogy ki csinálta, mikor, és miért.

frankenstein-mummies
A skóciai frankenstein csontvázak.
2001-ben skóciában felfedeztek egy első ránézésre teljesen átlagos bronzkori múmiákat, egy nőt és egy férfiét. Az akkori kormeghatározás alapján a nő i. e. 1300-ban a férfi pedig i. e. 1600 ban hunyt el. Későbbi részletesebb DNS vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a csontok, nem egy embertől származnak hanem hat különböző személytől. A férfi csontvázban, a mellkas, a koponya, és a nyak, és az alsó állkapocs három különböző férfitől származik. És a női csontváz egy kompozit ami egy férfi koponyából, egy női mellkasból és egy harmadik személy karjaiből áll akinek nemét nem határozták meg. A karbonkormeghatározás szerint a női csontváz koponyája 50–200 évvel öregebb mint a mellkas. Úgy tűnik hogy a csontvázat olyan emberek maradványaiból állították össze, akik egy családhoz tartoztak. Az archeológusoknak ötletük sincs, hogy a maradványokat miért mumifikálták és keverték össze.

www.ancient-origins.net nyomán SzabadonÉbredők

 

Ennek a cikknek a tartalma, fordítása szerzői jogvédelem alatt áll. Másolása, vagy másik weboldalon való publikálása csak a szerző előzetes írásbeli engedélyével lehetséges!