A valódi Jurassic Park: 12 000 éve kihalt állatfajt támasztanának fel.

Mindegy, hogy szereted-e a Sci-Fit, az igazság az, hogy ennek a műfajnak érzéke van arra, hogy megjósolja a jövőt. A Jetson család lehet hogy tévedett a repülő autókban, de a videótelefonban igaza volt. A vissza a jövőben című film légdeszkát jósolt ami egyértelműen nem létezik de megjósolta a mai lapos TV-ket. A Jurassic Park filmekben feltámasztották a dinoszauruszokat, nekünk még nem sikerült visszahozni kihalt állatokat a túlvilágról, de ez lehet hogy hamarosan megváltozik.

cave-lion

A múlt héten Észak-koreai és Orosz tudósok bejelentették, hogy szándékukban áll leklóünozni egy kihalt barlangi oroszlánt a több mint 12 000 éves maradványaikban talált DNS alapján. Az Uyan (ejtsd Ujan) és Dina (ejtsd: Gyina) névre keresztelt oroszlánkölykök maradványait tavaly fedezték fel oroszországban. A munkát a North-Eastern Federal University-n fogják végezni és az egyetlen dolog ami gátolja a munka megkezdését az csak a használható DNS minta.

A két jégkorszaki macskát tökéletes állapotban találták meg a Jakutföld fővárosától, Jakutszktól mintegy ezer kilométerre északra. Az állandó szibériai fagy majdnem tökéletes állapotban őrizte meg a macskák maradványait. A felfedezésükkor a jeget apránként tördelték szét amíg egy ismerős alak nem bukkant fel. Az oroszlánpár korát a tudósok körülbelül két hetesre becsülik hiszen a tejfogaik alig hogy kibújtak.

Az barlangi oroszlánok a legjobb állapotú jégkorszaki lelet amit valaha találtak, a bunda, a fül, puha szövet, a bajusz munk nagyon könnyen felismerhető. Doktor Albert Protopopov, a Jakuti Tudományos Akadémia egyik munkatársa úgy véli a kölykök jó állapotának az lehet a magyarázata, hogy a barlangot elzárta egy földcsuszamlás miközben az anyjuk vadászott. A kölykök ekkor veszíthették életüket és a rájuk zúduló föld légmentesen elzárta őket a külvilágtól.

A barlangi oroszlánok annak ellenére hogy több mint 10 000 éve kihaltak nem állnak távol a mai oroszlánoktól a genetikai családfán és nem is voltak sokkal nagyobbak, maguk a kölykök is egy nagyobb házimacska méreteivel rendelkeznek. Arra is van bizonyíték, hogy az ősemberek vadásztak rájuk.

5726

Uyan és Dina nem az egyetlen állat amit Szibériában találtak. Találtak 2013-ban egy 39 000 éves mamut maradványt is. Néhányan felvetették a mamut klónozásának lehetőségét is, punt úgy mint az oroszlánkölykökét.

Az oroszlánkölykök egyikét egy múzeumban fogják kiállítani, a másikat pedig a klónozásra használják fel. Ez idő alatt a kutatók még több jó állapotú nagymacska maradványt szeretnének feltárni. A Jurassik Park lehet hogy valósággá válik.