A szieszta ami boldogabbá és okosabbá tesz?!

 

Csúnya és buta akarsz lenni? A kialvatlanság pedig egy tanulmány szerint olyan a hat éves gyerekeket négy évesek szintjére taszítja vissza. Az alvás hiánya pedig megnöveli a korai elhalálozás kockázatát.

Egy brit egyetemen végzett kutatás több mint 20 éven keresztül 10 000 ember életét követte nyomon. A 2007- ben publikált tanulmány eredményei szerint azoknál akik két órával kevesebbet aludtak rendszeresen, közel megduplázódott az elhalálozás kockázati tényezője.

Sleeping

Ha azt gondoljuk, hogy nem is kell nekünk annyi alvás, akkor tévedünk. Az emberek mindössze 1-3%- igényel 8 óránál kevesebb alvást. És közel 100%-a az embereknek nem alszik ennyit! És mégis azt mondjuk, hogy minden oké?

És igen, a krónikus kialvatlanság másik meglepő jellemzője, hogy nem is vesszük észre, hogy fáradtak vagyunk. Még akkor sem ha sorozatosan elrontjuk a dolgokat.

És most jön a meglepő rész. Nyolc óra alvás nem is elég, aludjunk 10 órát és sokkal aktívabbak leszünk! A Michigan államban Ditroit városában elhelyezkedő Henry Ford kórház Sleep Disorders Research Center-ben dolgozó Timothy Roehrs és Thomas Roth kimutatta, hogy azon személyek akik nyolc óra alvás után kipihentnek vallották magukat, ha két órával többet alszanak, akkor a koncentráció képességük számot tevően megnő. Az energia az éberség, a hatékony információfeldolgozás képessége mind kiélesedik és megnő, csak úgy mint a kreativitás és a kritikus gondolkodás.

Most biztosan azt gondolja a kedves olvasó, hogy 10 óra alvásra nekem nincs időm, arra sincs időm szinte, hogy ezt a cikket elolvassam.

De van-e erre megoldás? És igen; a szieszták.

Tényleg pár percnyi szemhunyás annyi különbséget jelentene? A NASA kutatásai szerint a szieszták növelik a teljesítményt. A tanulmányukban résztvevő emberek akik 25 perccel többet aludtak, 35%-kal nagyobb teljesítményt nyujtottak.

Még ha nem is tudunk rendesen aludni éjszaka, akkor is segíthetjük agyunkat abban, hogy új információkat fogadjon be és dolgozzon fel. Egy NASA által támogatott kutatásban melyet David Digens és mások vezette, űrhajósokat hagytak 15 percig aludni, aminek következtében kimutathatóan megnőtt a kognitív teljesítőképességük, bár a figyelmük nem javult unalmas feladatok során.

Egy másik tanulmány szerint a 19 perces szieszták a memóriát 10%-kal hatékonyabbá, míg a 19 perccel kevesebb alvás 10%-kal rontotta.

A szieszták boldogabbá is tesznek.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy fáradtan is képes az agy feldolgozni a különböző gondolatokat, csak épp nem a pozitívakat. A negatív gondolatok és élményeket javarészt az amigdala, míg a pozitívakat a hippocampus dolgozza fel. Az alváshiány az említett két területet nem egyenlő arányban befolyásolja; a kialvatlanság következtében a hippocampus sokkal kevésbé hatékony, így képtelen olyan mértékben feldolgozni a pozitív információt mint az amigdala. Ennek következtében a negatív gondolatok nagyobb arányban rögzülnek, mig a pizitívak csak kevésbé vagy egyáltalán nem rögzülnek.

De természetesen elfoglaltak vagyunk, így iszunk inkább egy csésze kávét. De egy tanulmány szerint a szieszta jobb mint a koffein.

De jól sziesztázunk?

Ha eddig nem tettük, érdemes bevezetni a sziesztákat a napi programunkba. Mindenki tud egy megfelelő sziesztázási szokást kialakítani, attól függően, hogy mit szeretne elérni.

Csak egy kicsit éberebb szeretnék lenni

Javasolt ebben az esetben 10-20 perces sziesztákat venni. Ebbe az esetben körülbelül két órán keresztül lehetünk éberebbek. Nagyon jó megoldás egy kis alváshiányra.

Nem működik az agyam. Regenerálódni kell!

Ebben az esetben javasolt 60 percnyi alvás. Meglesz a 10-20 perces szieszta eredménye, azaz a jobb koncentráció, de egyúttal a memória és a tanulási képesség is javul.

Mindent akarok!

A 90 perces sziesztákkal érhetünk el a legtöbbet, ez ugyanis megengedi, hogy egy teljes alvásciklust befejezzen az agy. Elérhető vele a fokozott kreativitás, éberség, memória, és tanulási képesség.

Nincs végtelen sok időm!

Az egyik Tanulmány szerint a 10 perces szieszták jobbak mint az 5, 10 és 20 vagy 30 percesek.

Annyi időm sincs, hogy elmondjam neked, hogy mennyire nincs időm!

Nincs túl rövid szieszta. Egy 2008-as tanulmány szerint bármilyen keveset is sziesztázunk, az csakis hasznunkra válhat- Már pár percnyi is kimutathatóan csökkenti a vérnyomást.

Mikor érdemes aludni? Sara Mednick szerint a sziesztákat legjobb 6-7 órával az ébredés utánra időzíteni.
Nehezen alszunk el? írjuk le azokat a gondolatokat amik zavarnak. Gondoljunk pozitív dolgokra. Ha túlságosan erőszakosan akarunk elaludni akkor csak az ellenkezőjét érjük el.
Félsz hogy nem ébredsz fel időben? Ha 20 vagy kevesebb időt szeretnénk aludni, az ébresztőóra felhúzása mellett érdemes közvetlenül a szieszta előtt inni egy kávét. A koffein az elfogyasztás után 25 perccel fejti ki hatását.